Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorHjelmeland, Heidinb_NO
dc.contributor.authorJacobsen, Ellisiv Lærumnb_NO
dc.date.accessioned2014-12-19T14:34:14Z
dc.date.available2014-12-19T14:34:14Z
dc.date.created2013-01-09nb_NO
dc.date.issued2012nb_NO
dc.identifier584719nb_NO
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/267896
dc.description.abstractErnæringsarbeid er en viktig del av den sykepleien som utøves i langtidsavdelinger. Et målrettet og individuelt tilpasset ernæringsarbeid kan forebygge underernæring og komplikasjoner hos den gamle pasienten. I tillegg kan individuell oppfølging og intervensjoner innenfor ernæringsarbeidet fremme trivsel, sosialt fellesskap og tilhørighet hos den gamle pasienten. Hensikten med prosjektet har vært å se på hvordan en gruppe sykepleiere opplever å arbeide med ernæring på sin arbeidsplass. Datamaterialet er samlet inn ved hjelp av semistrukturerte individuelle intervjuer. Utvalget besto av syv sykepleiere, fordelt på ett sykehjem og ett helsehus. Alle sykepleierne arbeidet i langtidsavdelinger ved de respektive helseinstitusjonene. Det innsamlede datamaterialet er analysert med systematisk tekstkondensering. Funnene viser at sykepleierne opplevde et overordnet ansvar for ernæringsarbeidet. Sykepleierne opplevde at ansvaret var styrende for deres deltakelse og engasjement i ernæringsarbeidet. Fagkunnskap, personlig interesse og erfaring ble beskrevet som sentrale forutsetninger for å utøve god sykepleie i forbindelse med ernæringsarbeid. Informantenes opplevelse var at pasientens individuelle behov skulle vektlegges, fremfor avdelingens rutiner. Prioriteringen gjaldt både tilrettelegging av måltidene og oppfølging av pasientenes ernæringsstatus. Sykepleiernes opplevelse var at individet skulle stå i fokus i ernæringsarbeidet. For å møte pasientens behov og følgelig utøve god sykepleie innenfor ernæringsarbeid ble det fremhevet at det var viktig med tverrfaglig samarbeid med øvrige helseprofesjoner. Måltidene ble fremhevet som en vesentlig arena innenfor ernæringsarbeidet, og informantene opplevde at det var en sentral sykepleieroppgave å tilrettelegge disse, herunder å skape ro, å presentere et estetisk innbydende spisemiljø og å anrette maten delikat. Sykepleierne opplevde dette som viktige faktorer for at pasientene skulle få en god ernæringsstatus. Funnene indikerer at dersom sykepleierne opplever at de har et overordnet ansvar for ernæringsarbeidet, så vil de observere, kartlegge og iverksette tiltak ut ifra pasientenes individuelle behov. Likeledes vil opplevelsen av ansvar styre hvorvidt sykepleierne aktivt går inn og tilrettelegger forholdene rundt måltidene.nb_NO
dc.description.abstractNutritional work is an important part of the nursing being performed in long-term care. By working in an individually customized and focused manner, nutritional work can prevent malnutrition and complications for the elderly patients, as well as promoting well-being, community and a sense of belonging. The goal of this project has been to observe how a group of nurses experience working with nutrition at their work place. Data has been collected through semi structural individual interviews of seven nurses. Everyone interviewed were working in long-term care departments from their respective healthcare facilities. The collected data is analyzed through systematic text condensation. The results show that the nurses are experiencing a major responsibility for nutritional work, and that this responsibility was contributing to their participation and engagement. Knowledge, personal interest and experience within nutritional work were described as central conditions for being able to maintain a high level of nutritional work. The informants experience was that the patients’ individual needs should be prioritized above the nursing home routines, both for facilitation of the meals as well as monitoring the patients’ nutritional status. The meal was highlighted as a significant arena for nutritional work, and a central part of the day was facilitating the meals, including creating a calm atmosphere and making sure the room, as well as the eating facilities, were esthetically appealing. The nurses considered these as important factors in providing the patients with a good nutritional status. The results indicate that if nurses experience having an overall responsibility for nutritional work, they will observe, map and implement measures to make sure the patients’ needs are fulfilled. Likewise, the experience of responsibility will dictate whether the nurses’ actively facilitates the conditions concerning the meals.nb_NO
dc.languagenornb_NO
dc.publisherNorges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse, Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskapnb_NO
dc.subjectSocial and Behavioural Science, Lawen_GB
dc.titleSykepleie og ernæring i langtidsavdelinger: En kvalitativ studie av sykepleieres opplevelse av ernæringsarbeidnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.source.pagenumber133nb_NO
dc.contributor.departmentNorges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse, Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskapnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel