dc.description.abstract | Hund er et vanlig kjæledyr i norske hjem og hundebitt er en av de vanligste årsakene til
bittskader. Bakterier fra hundens munnhule kan overføres til mennesket og gi mer eller
mindre alvorlige infeksjoner. Capnocytophaga canimorsus er en kapnofil, gram positiv,
oxidase positiv og saktevoksende bakterie som lever i hundens munnhule. Den gir sjeldent,
men alvorlige infeksjoner. Hensikten med oppgaven var todelt. Den ene delen gikk ut på å
belyse hvordan dyrking av C. canimorsus kan optimaliseres og hvordan den kan identifiseres
for et raskt og riktig resultat. Den andre delen gikk ut på å identifisere bakterier som utgjør
normalfloraen i hunders munnhule.
Oppgaven er et litteraturstudie der det ble utført strukturelle søk for å finne relevante
forskningsartikler. Prøvemateriale og metoder som ble benyttet i de ulike artiklene er også
beskrevet. Dette innebærer egenskaper, innhold og inkubasjonsbetingelser for Gonokokk
(GC)-, Columbia-, blod-, sjokolade- og anaerobe agarer som kan brukes til dyrkning av
normalflora og C. canimorsus. Tester og identifiseringsmetoder, som gramfarging og
oxidasetest, MALDI-TOF MS og PCR, er beskrevet med prinsipp og utførelse.
Resultater om forekomst av bakterier som utgjør en del av normalflora i hunders munnhule er
angitt i tabellform. Det er også forskjeller og likheter med metoder som er benyttet til å
identifisere dem. Metodene benyttet ved dyrking av C. canimorsus er vist i tabell og
identifisering med automatiserte metoder er også beskrevet.
C. canimorsus er en vanskelig bakterie å dyrke med tanke på at den vokser sakte, krever høye
mengder CO2 og ekstra tilsetninger for å kunne dyrkes på agar. Automatiserte
identifiseringsmetoder som MALDI-TOF og PCR av 16S rRNA-gener identifiserer raskere og
riktigere enn dyrking på agar. MALDI-TOF krever likevel dyrkede kolonier for å kunne
identifisere bakterien. Det mangler gode, standardiserte metoder for dyrking og identifisering
av C. canimorsus.
Identifisering av normalfloraen i hunders munnhule viser en høyere forekomst av kravstore
bakterier ved analysering av direktemateriale. Prøver som dyrkes på agar er ikke
nødvendigvis tilpasset vekst av kravstore bakterier. | |
dc.description.abstract | Despite being common pets in Norway, dogs are often held accountable for biting humans.
Bacteria, normally residing in the oral cavities of dogs, can be transferred to humans through
such bites and hence, cause acute or mild infections. Capnocytophaga canimorsus are gram
positive bacteria, known for being fastidious, capnophilic and oxidase positive in nature.
Although C. canimorsus are rare, they can give rise to severe infection. This thesis is divided
in two areas of research. The first focuses on optimising cultivation of C. canimorsus, along
with rapid detection of the bacteria, and the second being the identification of the normal flora
in the dogs’ oral cavity.
This thesis, being a literature study, utilised search engines to procure relevant articles.
Moreover, research methods and the samples used are described in the articles. It entails the
properties, contents and incubation requirements of Gonococcus (GC), Columbia, Chocolate,
blood and fastidious agar, used for cultivation of both normal flora and C. canimorsus.
Different tests and methods for identification such as gram-staining, oxidase test, MALDITOF MS and PCR are described with principle and performance.
The tables in the results depicts the types of bacteria which the oral cavities of dogs are
comprised of. There are both differences and similarities in the methods used to identify them.
The methods used to cultivate C. canimorsus are also shown in table, where the autotomised
identification methods are also described.
Traditional cultivation of C. canimorsus on agar is a tedious process, as the bacteria grow
slowly, and require CO2 and supplement in abundance. Nevertheless, automatised
identification methods such as MALDI-TOF MS and PCR of 16S rRNA genes provide more
efficient and accurate identification of C. canimorsus. However, MALDI-TOF requires
cultivated strains to identify the bacteria. In conclusion, there are lack of good, standardised
methods for both cultivation and identification of C. canimorsus.
While the samples from the dogs’ oral cavities indicated greater prevalence of fastidious
bacteria, samples cultivated on agar are not necessarily adaptive to fastidious bacteria. | |