Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorHovedveileder: Janna Cropotova
dc.contributor.advisorMedveileder: Egidijus Dauksas
dc.contributor.authorTerøy, Emma Berg
dc.date.accessioned2020-07-07T16:09:23Z
dc.date.available2020-07-07T16:09:23Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2661286
dc.description.abstractOppdrettsnæringen er stor over hele verden, inkludert Norge. Norge eksporterer fra oppdrettsnæringen i store volum hvert år. Oppdrettsnæringen er dermed svært viktig for Norges økonomi, samtidig som den er en viktig matkilde for landet. Det blir oppdrettet mange forskjellige arter i den marine næringen, men i denne oppgaven vil det bli diskutert forskjeller mellom økologisk og ordinær oppdrettslaks basert på fysiske, kjemiske egenskaper. Samtidig vil det bli diskutert hvordan de begge påvirker miljøet og kan være med på å fremme bærekraft. Etter metoder, forsøk og diskusjon vil man kunne se om det er betydelige forskjeller eller om det er omtrent lik kvalitet og teknologi bak de to oppdretts laksene. Målet med oppgaven er å sammenligne fysiske og kjemiske egenskaper til økologisk og ordinær oppdrettslaks. Delmålet er å analysere fysiske, kjemiske og sensoriske egenskaper til økologisk og ordinær oppdrettslaks. På grunn av Covid-19 ble da ikke sensoriske egenskaper mulig å gjennomføre, da det var behov for å samle en stor gruppe mennesker for å utføre forsøket. Det ble da fokusert mer på miljø og bærekraft gjennom oppdrettsmetodene og verdier de to forskjellige anleggene har. Hypoteser til forsøket er: 1. Økologisk laks har høyere rødhet og bedre smak enn vanlig oppdrettslaks, på grunn av økologisk fôr, som inneholder mer asasantin. 2. Økologisk laks kan inneholde mindre fett på grunn av høyere bevegelighet, fordi det er mindre fisk i merden.
dc.description.abstractFish farming is prominent all over the world, including Norway. Norway’s exports from the fish farming industry are in vast volumes each year. Fish farming is, therefore, a significant part of Norway’s economy, at the same time as it is an important food source for the country. Many different species of fish are farmed in the marine industry. However, in this essay, differences between ecologic and ordinary fish farming will be discussed based on physical and chemical properties. At the same time, it will be discussed how they affect the environment and how they can promote sustainability. After the methods, experiments, and discussion, we will be able to confirm if there are noticeable differences or if it is approximately equal quality and technology behind the two farmed salmons. The goal of the essay is to compare the physical and chemical properties of ecologic and ordinary farmed salmon. The intermediate objective is to analyze the physical, chemical, and sensory properties of ecologic and ordinary farmed salmon. The sensory properties were not possible to accomplish because of Covid-19, since it required a large group of people to execute the experiment. Because of this, the focus is more on the environment and sustainability through the farming methods and the values the two different options have. The hypotheses of the experiment are: 1. Ecological salmon have higher redness and better taste than regular farmed salmon because of ecologic food, which contains more astaxanthin. 2. Ecologic salmon might contain less fat because of higher mobility since there are fewer fish in the school.
dc.publisherNTNU
dc.titleKvalitetsforskjeller på økologisk og ordinær oppdrettslaks. Hvilken laks er best basert på fysiske og kjemiske egenskaper og hvordan påvirker oppdrettsmetodene miljøet.
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel