Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorOlsen, Lars André
dc.contributor.authorSlinning, Stine
dc.contributor.authorVad, Josefine Muldal
dc.date.accessioned2020-07-07T16:08:24Z
dc.date.available2020-07-07T16:08:24Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2661245
dc.description.abstractHensikt: Hensikten med oppgaven er å belyse hvordan sykepleier kan bidra til å forebygge underernæring hos eldre hjemmeboende med demens. Hvilke utfordringer kan sykepleier oppleve, hvilke kunnskaper og ferdigheter sykepleier har behov for og hvilke verktøy som kan brukes i kartlegging og behandling. Metode: Oppgaven er en systematisk litteraturstudie, åtte forskningsartikler er inkludert for å belyse problemstillingen. Evans (2002) ble benyttet for å gjennomføre innholdsanalyse av artiklenes resultat. Resultat: Studiene viser flere årsaker til underernæring hos eldre demente, blant annet manglende ernæringsrelaterte ferdigheter, kunnskap og kompetanse, og at tid og ressurser ofte blir en utfordring for sykepleier. For å kunne forebygge underernæring er det nødvendig med vurdering og kartlegging av ernæringsstatusen, hvor Mini Nutritional Assessment og Ernæringsjournalen har vist seg å være godt egnede kartleggingsverktøy. Det er viktig at sykepleier har kjennskap til brukeren, i tillegg til ernæringsrelatert kompetanse, og fremmer medbestemmelse og selvstendighet, da dette kan ha økt effekt på iverksatte tiltak. Konklusjon: For at sykepleier skal kunne bidra i forebyggingen av underernæring hos eldre hjemmeboende med demens er det viktig med vurdering og kartlegging av ernæringsstatusen, gode rutiner, at sykepleier har kompetanse om optimal ernæring og underernæring og hvordan forebygge dette samt kjennskap til bruker, og ha et godt samarbeid med brukeren og fremme medbestemmelse og selvstendighet.
dc.description.abstractPurpose: The purpose of the assignment is to clarify how nurses can prevent malnutrition with elderly living at home with dementia. Which challenges can the nurse experience, what kind of knowledge and skills is necessary for the nurse and what kind of tools can be used in mapping and treatment. Method: The assignment is a systematic literature study, eight research articles are included to clarify the research question. Evans (2002) was used to implement a content analysis of the articles. Result: Studies show several causes for malnutrition in the elderly with dementia, causes like lack of nutrition-related skills, knowledge and competence, and time and resources often becomes a challenge for nurses. In order to prevent malnutrition, assessment and mapping of nutritional status is necessary, where Mini Nutrition Assessment and the Nutrition Journal have proved to be well-suited mapping tools. It is important for nurses to have knowledge of the patients, in addition to nutrition-related competence, and promote codetermination and independence, since this can have an increased effect on implemented interventions. Conclusion: For nurses to be able to contribute with the prevention of malnutrition in the homeliving elderly with dementia, it is important to assess and survey nutritional status, good routines, for nurses to who have competence of optimal nutrition and malnutrition and how to prevent this and knowledge of patients, and have a good cooperation with patients and promote codetermination and independence.
dc.publisherNTNU
dc.titleHvordan kan sykepleier forebygge underernæring hos eldre hjemmeboende med demens?
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel