Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorSimonsen, Jan Ketil
dc.date.accessioned2020-02-19T07:06:02Z
dc.date.available2020-02-19T07:06:02Z
dc.date.created2020-01-13T15:44:25Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.citationNorsk Antropologisk Tidsskrift. 2019, 30 (3-4), 234-257.nb_NO
dc.identifier.issn0802-7285
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2642420
dc.description.abstractArtikkelen er en kritisk lesning av tekster og bilder på internett av griser av den såkalte iberiske rasen som beiter i eikeskogene i Spania. Den iberiske svinekjøttindustrien har vokst raskt siden århundreskiftet, og den høyeste kvaliteten av skinker spekes fra griser som fetes opp på eikenøtter i skogen i minst i to måneder før de slaktes. Veksten i næringen sammenfalt med utviklingen av World Wide Web 2.0, og spekeindustriens interesser preger fortellingene om skogsbeitene på nettet. I tekst og bilder fremstilles beitemarkene som den iberiske grisens opprinnelige og naturlige habitat, og relasjonen mellom grisen og eika, mediert gjennom nøttene, fremmes som den dominerende relasjonen i beitet. Følgelig settes mange andre arter og mangfoldet av relasjoner som konstituerer skogsbeitene til side eller utenfor fortellingene. Den kritiske lesningen er gjort fra en flerartsantropologi og bekrefter enkelte fellestrekk ved fortellinger om domestisering og menneskelig utvikling som antroposentrismer og jordbruk som vendepunkt. I artiklene argumenteres det imidlertid for at fortellingene om skogsbeitene representere en spesifikk konfigurasjon av mennesket som naturens mester. Menneskene forestilles som voktere av naturlige arter og som foredlere av naturlige prosesser. Som foredlere av naturlige prosesser skaper de økologisk bærekraftig vekst for alle arter, nærmest som en skogbeitenes «usynlig hånd». I tillegg viser artikkelen fra et historisk perspektiv at artenes relative posisjon i det sosioøkologiske systemet skogsbeitene utgjør, endrer seg kontinuerlig over tid og at grisens signifikante posisjon i dag er nyvunnen og unik.nb_NO
dc.language.isomisnb_NO
dc.publisherUniversitetsforlagetnb_NO
dc.rightsNavngivelse-Ikkekommersiell 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.no*
dc.titleSkogsbeitets konge, 100% naturlig og menneskets respektfulle hånd Om industrialiseringen av iberisk svinekjøtt og kulturelle konfigureringer av grisen og eikeskogsbeitene i sørvestlige Spanianb_NO
dc.typeJournal articlenb_NO
dc.typePeer reviewednb_NO
dc.description.versionpublishedVersionnb_NO
dc.source.pagenumber234-257nb_NO
dc.source.volume30nb_NO
dc.source.journalNorsk Antropologisk Tidsskriftnb_NO
dc.source.issue3-4nb_NO
dc.identifier.doi10.18261/issn.1504-2898-2019-03-04-05
dc.identifier.cristin1771740
dc.description.localcodeÅpen tilgang Creative Commons (CC BY-NC 4.0)nb_NO
cristin.unitcode194,67,45,0
cristin.unitnameInstitutt for sosialantropologi
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal
cristin.qualitycode1


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse-Ikkekommersiell 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse-Ikkekommersiell 4.0 Internasjonal