Irritable bowel syndrome: Diet and a potential probiotic candidate
Abstract
Irritabel tarm syndrom – kosthold og en potensiell probiotisk bakterie
Bakgrunn: Irritabel tarm syndrom (Irritable bowel syndrome, IBS) kan defineres som mageplager knyttet til et endret avføringsmønster uten at man finner noen organisk årsak til symptomene. Nesten en av ti har IBS, symptomene starter gjerne i ung alder og det er flere kvinner enn menn som har tilstanden. Årsaken er trolig multifaktoriell og behandlingen er inadekvat.
Mål: Det overordnede målet var å studere kosthold hos personer med IBS og forbedre diagnostikk og behandling relatert til IBS, kosthold og den potensielle probiotiske bakterien Lactobacillus plantarum MF 1298 (L. plantarum MF1298).
Hovedfunn: Den kliniske studien omhandlet effekten på symptomene av å gi L. plantarum MF1298 til pasienter med IBS og ga data om sammenhenger mellom kostholdet og graden av IBS symptomer. Pasientene hadde mer symptomer i perioden hvor de brukte L. plantarum MF 1298 i forhold til placebo-perioden og det ble funnet en sammenheng mellom et lavt inntak av vitamin B6 og økt grad av IBS symptomer.
Helseundersøkelsen i Oppland fra 2000/2001 ga data til å studere forskjeller i inntak av matvarer mellom personer med og uten IBS i en generell befolkning. I tillegg ble det tatt blodprøver. For å se om IgG antistoffer mot matvarer kunne brukes i diagnostikk av matvareintoleranse ved IBS, ble blodprøvene brukt for å studere forskjeller i nivåer av IgG antistoffer mot matvarer mellom personer med og uten IBS. Personene med IBS hadde et ulikt kosthold sammenliknet med personer uten IBS. Inntaket av meieriprodukter var lavere, mens inntaket av te, vann og kullsyreholdige produkter var høyere hos personer med IBS. Det var ingen statistisk signifikante forskjeller av IgG antistoffer mot matvarer mellom personer med og uten IBS.
Konklusjon: Studiene viste at L. plantarum MF1298 ikke er egnet i behandlingen av personer med IBS, at personer med IBS har et annet kosthold enn personer uten IBS, at graden av symptomer antagelig innvirker på kostholdet og at det å teste for IgG antistoffer ved diagnostikk av matvareintoleranse ved IBS ikke ser ut til å være hensiktsmessig.