Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorLöfström, Erica
dc.contributor.advisorSvanæs, Dag
dc.contributor.authorVold, Ingrid
dc.contributor.authorStoraker, Hanna Sollie
dc.date.accessioned2018-10-05T14:00:28Z
dc.date.available2018-10-05T14:00:28Z
dc.date.created2018-06-01
dc.date.issued2018
dc.identifierntnudaim:18073
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2566718
dc.description.abstractDet kastes 350 000 tonn mat årlig i Norge, hvilket tilsvarer ca. 20 milliarder norske kroner. Matvareindustrien er ansvarlig for ca. 40% av det totale matsvinnet. Innen år 2030 skal Norge, i følge FNs bærekraftsmål, ha kuttet matsvinnet med 50%. Bærekraftsmålene er utredet av FN og fokuserer på bedre fordeling av tilgjengelige ressurser. For å nå bærekkraftsmålene, må bransjen utvikle nye rutiner, systemer og løsninger som fører til redusert svinn hos alle ledd i hele verdikjeden. I februar 2018 vedtok Stortinget forslaget om utredning av en matkastelov i Norge. Frankrike og Italia har allerede innført matkastelover, og står frem som foregangsland mot å la spiselig mat gå til spille. Matsvinnet doneres til veldedige organisasjoner, omgjøres til dyrefôr eller andre tiltak som utnytter ressursene i mat som ikke lenger ansees som salgbar i butikk. Studien utreder eksisterende utfordringer rundt matsvinn og gir ny innsikt og nye funn som kan arbeides med videre ved senere forskning. Vi har samarbeidet med produsenter, politikere, interesseorganisasjoner, butikkjeder, grossister og butikker for å analysere utfordringer relatert til matsvinn i det norske matvaremarkedet i dag. Analysen har resultert i systemkrav og nye rammebetingelser for utvikling av nye tekniske systemer i den norske matvarebransjen. Derav presenterer vi et forslag til en digital løsning for reduksjon av matsvinn hos dagligvarebutikk. Forslaget til en teknisk løsning i dagligvarebutikk, er basert på forslag til en ny digital standard for strekkoder. I dag registrerer butikkmedarbeiderne holdbarhet på hver enkelt matvare manuelt. For å effektivisere og automatisere dette arbeidet, foreslår vi å inkludere informasjon om holdbarhetsdato i strekkodene. Den tekniske løsningen gir derav butikkansatte oversikt over hvilke matvarer som nærmer seg utløpsdato. Mat som butikkene ellers ville kastet, doneres til veldedig organisasjon som butikken har opprettet samarbeid med. Veldedig organisasjon vil ha tilgang til oversikten over matvarenes holdbarhet, og kan dermed forutse hvilke matvarer de vil motta de kommende dagene. Slik har vi valgt å fokusere på samarbeid mellom butikk og veldedig organisasjon, effektivisering av arbeidsoppgaver og standardisering av nye strekkoder for å belyse fordeler ved å benytte informasjonsteknologi til å redusere matsvinnet i dagligvarebransjen.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.subjectInformatikk, Interaksjonsdesign, spill- og læringsteknologi
dc.titleDigitale løsninger for reduksjon av matsvinn: systemkrav og rammebetingelser
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel