Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorMøretrø, Trond
dc.contributor.authorHjeltnes, Brit Kristine
dc.contributor.authorNesse, Live Lingaas
dc.contributor.authorRimstad, Espen
dc.contributor.authorTorrissen, Ole
dc.contributor.authorAmlund, Heidi
dc.contributor.authorBernhoft, Aksel
dc.contributor.authorHemre, Gro Ingunn
dc.contributor.authorJensen, Bjørn
dc.contributor.authorSvihus, Birger
dc.contributor.authorAursand, Marit
dc.date.accessioned2018-01-02T09:57:16Z
dc.date.available2018-01-02T09:57:16Z
dc.date.created2017-12-30T19:52:38Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.isbn978-82-8082-237-6
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2473918
dc.description.abstractStiftelsen Rubin (senere GellyFeed AS) har siden 1991 jobbet med å utvikle fôr basert på avskjær fra villfisk til bruk i fôr til oppdrettsfisk. På grunn av fare for smitteoverføring, ble det utviklet et eget fôrkonsept GellyFeed, med et hygieniserende trinn (lutbehandling). GellyFeed AS har søkt Mattilsynet om godkjenning av GellyFeed metoden for behandling av slakteavfall fra laks som skal inngå i fôr til torsk. GellyFeed AS har som dokumentasjon på metoden vedlagt rapport fra Veterinærinstituttet fra forsøk der inaktivering av bakterier og virus ved høy pH er undersøkt. Mattilsynet ga VKM den 12.02.2008 i oppdrag å vurdere om vedlagte dokumentasjon av GellyFeed metoden er tilstrekkelig til å oppfylle kravene til metode gitt i Vedlegg 3 til forskrift 29. mars 2007 nr 511 om forbud mot bruk av animalske proteiner i fôr til produksjonsdyr. Mattilsynet ba VKM vurdere om følgende kombinasjoner av pH og holdetid i lutbehandlingstrinnet er tilstrekkelig til å oppfylle kravene i forskriften: 16 timer med pH på minimum 12 eller 48 timer med pH på minimum 11. Mattilsynet ba om at vurderingen omhandler biprodukter av laksefisk, det vil her si laks og regnbueørret. Vurderingen er blitt gjennomført av Faggruppen for fôr til terrestriske og akvatiske dyr (Faggruppe 6), og det ble nedsatt en ad hoc-gruppe til å arbeide med vurderingen. Konklusjonen av arbeidet er at behandling med pH 12 i 16 timer vurderes å tilfredsstille krav om minst 3 log reduksjon av A. salmonicida subsp. salmonicida og IPN-virus, såfremt oppmalingsgraden er tilsvarende som i forsøkene som er beskrevet i rapporten fra Veterinærinstituttet (Husby 2003). Behandling med pH 12 i 16 timer vurderes også å inaktivere andre virus som anses å være aktuelle i norsk oppdrettsnæring, Behandling med pH 11 i 48 timer vurderes ikke å kunne garantere tilfredsstillende inaktivering av IPN-virus samt flere andre aktuelle virus.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian Scientific Committee for Food Safety (VKM)nb_NO
dc.relation.ispartofVKM Report
dc.relation.ispartofseriesVKM Report;
dc.relation.urihttps://vkm.no/risikovurderinger/allevurderinger/risikovurderingavgellyfeedmetoden.4.2994e95b15cc545071681de9.html
dc.titleVurdering av GellyFeed metoden som hygienisering ved bruk av akvakulturdyr i fôr til akvakulturdyr. Uttalelse fra Faggruppe for fôr til terrestriske og akvatiske dyr i Vitenskapskomiteen for mattrygghetnb_NO
dc.typeResearch reportnb_NO
dc.description.versionpublishedVersionnb_NO
dc.source.pagenumber14nb_NO
dc.source.issue2008:15nb_NO
dc.identifier.cristin1533085
cristin.unitcode194,0,0,0
cristin.unitcode194,66,15,0
cristin.unitnameNorges teknisk-naturvitenskapelige universitet
cristin.unitnameInstitutt for bioteknologi og matvitenskap
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel