Masseflyt og miljøpåvirkning av BA-avfall hos Onyx Norway AS
Abstract
Utgangspunktet for denne oppgaven har vært å beskrive et system for håndtering og behandling av bygg- og anleggsavfall. Onyx Norway-konsernet som med sine datterselskap er en av Norges største aktører innenfor avfallsbehandling, er brukt som case.
For å få en grundig forståelse for egenskapene til bygg- og anleggsavfall (BA-avfall) og dets miljøpåvirkning, er det i del 1 av oppgaven fokusert på generell teori om dette. BA-avfall er svært sammensatt og i mange tilfeller består det av materialer som i utgangspunktet er rene, men som har blitt tilsatt ulike miljøskadelige stoffer for å oppnå bestemte egenskaper. Dette kan avhengig av hvordan avfallet disponeres, føre til store miljøbelastninger. Den tradisjonelle disponeringen av BA-avfall i Norge er deponering, men miljøvernmyndighetenes avfallspolitikk er i ferd med å endre på dette. En mengde rammebetingelser regulerer avfallsbehandlingen, og gjennom ulike virkemidler forsøker myndighetene og styre utviklingen i retning av økt gjenbruk, materialgjenvinning og energigjenvinning fremfor deponering.
Onyx med datterselskapet Norsk Gjenvinning AS tar imot og behandler store mengder typisk bygg- og anleggsavfall, særlig fra prosjekter knyttet til datterselskapet Rivningsspesialisten AS som er en av landets største rivningsentreprenører. Det er gjort en generell beskrivelse av Onyx og en detaljert kartlegging av masseflyt av ulike fraksjoner BA-avfall i dette systemet.
På bakgrunn av den kunnskapen som dette gir, er det skissert en generell fremgangsmåte for hvordan en kan beregne øko-effektivitet for ulike aktiviteter og tekniske løsningsalternativer i systemet. Øko-effektivitet er et relativt nytt konsept som i hovedsak går ut på å kombinere økonomisk prestasjon med miljøpåvirkning som prestasjonsmål. Målet med øko-effektivitetsberegninger er at det skal føre til endringer som gir økt verdiskapning med mindre ressurser. Det er brukt en systembasert tilnærming og livssyklustankegang for å beskrive fremgangsmåten.
Grunnlaget for øko-effektivitetsberegninger er data om verdi, eller kostnader og inntekter knyttet til en bestemt aktivitet, og miljøpåvirkning av den samme aktiviteten. Det er forsøkt å skaffe tilveie informasjon om kostnader og inntekter knyttet til ulike aktiviteter i systemet, men det har vist seg i arbeidet med oppgaven at det ikke er selvsagt at dataene er på den formen som kreves.
I arbeidet med å beregne miljøpåvirkning knyttet til ulike aktiviteter er det benyttet LCA-verktøyet SimaPro 5.1. Her er det beregnet miljøpåvirkning av ulike aktiviteter som kan vektes på en slik måte at resultatet foreligger i form av et tall, såkalt total eco-points, for hver aktivitet. Disse tallene kan benyttes direkte i senere øko-effektivitetsberegninger.
Selv om det har vist seg som en vanskelig og omfattende jobb å skaffe tilveie et godt nok grunnlag for beregningene, er konklusjonen allikevel at øko-effektivitet er et nyttig og fremtidsrettet konsept for beslutningsstøtte i bedriften.