Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorDreyer, Heidi
dc.contributor.authorThingsaker, Susan Fadum
dc.date.accessioned2015-10-05T15:14:33Z
dc.date.available2015-10-05T15:14:33Z
dc.date.created2015-06-29
dc.date.issued2015
dc.identifierntnudaim:12947
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2351261
dc.description.abstractTilgang på mat er en livsnødvendighet for mennesker og god styring av verdikjeden fra matproduksjon til butikk er viktig for at vi skal ha tilgang på sunne, friske og trygge matvarer. Matvareindustrien spiller en viktig rolle for at vi daglig skal ha den maten og de husholdningsartiklene vi trenger, når vi trenger det. Økende makt hos forbrukerne og mindre differensiering mellom butikkene gjør det vanskelig for butikkene å øke markedsandeler og fortjeneste i et stadig mer presset marked. Ferskvarer har, som resultat av dette, utviklet seg til å bli en varegruppe av økende viktighet i industrien, både i forhold til salg, og mulighet for å holde seg konkurransedyktige i markedet. Økt krav om kvalitet, tilgjengelighet og variasjon på ferskvarene presser butikkene til å vektlegge forsyningen av disse varene i større grad. Ferskvarer innehar unike egenskaper som gjør de utfordrende å styre tilfredsstillende i butikk. Begrenset holdbarhet, usikker og store variasjoner i etterspørsel og store kvalitetsforskjeller på varene er eksempler på dette. Disse egenskapene gir verdikjeden store utfordringer med å levere friske og ferske produkter til butikkene som har lang gjenværende salgstid. For å kunne tilfredsstille disse økende kundekravene i butikk, samt holde kostandene og svinnandelen lave, er butikkene dermed nødt til å forbedre forsyningen av disse varene gjennom verdikjeden. Forsyningskonseptet for ferskvarer brukt i dag er ikke lenger optimalt for å tilfredsstille kravene fra markedet, slik at nye løsninger trengs å utvikles. For å finne ut av hvordan en slik løsningen kan være, slik at forsyningen av ferskvarene til butikk kan forbedres, har forskningsspørsmålet i dette studiet vært: Hvordan kan man forbedre forsyningen av ferskvarer til butikk og hvordan bør et forsyningskonsept for ferskvarer utformes på bakgrunn av dette? Studiet har sett på hvordan forsyningen av ferskvarer kan gjøres bedre mellom distributør og forhandler i matvareverdikjeden. Ferskvarer har videre vært klassifisert som en varegruppe med holdbarhet mellom 10 og 30 dager. Dette innebærer ferskvarer som de fleste frukt og grønt, kjøtt-, fisk- og meieriprodukter, men ekskluderer varer som brød, aviser og ferdigsmurt mat. For at butikkene skal kunne tilby kundene sine med varer de ønsker å kjøpe er de avhengig av en forsyning av varer som er både pålitelig og effektiv. For å kunne få tilsendt varene de trenger må de for eksempel vite hva de har på lager, hvor mye de tror vil bli solgt (prognoser), hvor mye som allerede er bestilt osv.. Å ha kontroll på dette er tradisjonelt gjort ved bruk av svært enkle metoder og teknikker som innebærer mye manuelt arbeid i butikk. Men med et stadig økt fokus på teknologi i matvarekjeden, og utviklingen av nye løsninger som resultat av dette, har det ført til innføringen av nye, mer avanserte forsyningskonsepter. Et av disse er automatisk vareforsyning. Automatisk vareforsyning (AVF) er et konsept som er blitt utviklet for å øke effektiviteten og bedre kundeservicen i verdikjeden gjennom en bedre forsyning av varer. Gjennom blant annet økt samarbeid, informasjonsdeling og bruk av faktiske salgsdata skal butikkene oppnå mindre lagerbeholdninger, lavere kostander, større varetilgjengelighet, mindre svinn og økt salg. For å forbedre forsyningen av ferskvarene har dette studiet fokusert på egenskapene ved et slikt automatisk vareforsyningskonsept og undersøkt i hvilken grad elementer fra dette konseptet kunne og burde videreføres i utviklingen av et forsyningskonsept for ferskvarer. Litteraturstudiet er blitt brukt til å blant annet belyse utfordringer med ferskvarestyring i dag, samt egenskapene, funksjonaliteten, utfordringene og kravene til en automatisk vareforsyning. Casestudiet ble gjennomført for å belyse problematikken med ferskvarestyring i butikk ytterligere, samt belyse hvordan den eksisterende AVF løsningen ble brukt i butikk og utfordringer med denne. Funnene fra dette ble analysert og det ble identifisert åtte områder viktige for å forbedre en forsyning av ferskvarer til butikk: Mer deling av informasjon Mer bruk av informasjonssystemer Mer avansert ordreberegninger Bedre prognoser Justere bestillinger automatisk for kampanje og sesong Bedre lagerbeholdningskontroll Bedre oversikt over holdbarheter Bruke svinndata Basert på disse elementene, samt teorien, ble det gjort en vurdering av hvordan et forsyningskonsept for ferskvarene kunne bygges opp, og dette ble videre utformet til et tilpasset løsning for ferskvarer basert på utvidete og videreførte elementer fra eksisterende AVF løsninger. Denne løsningen ble brukt til å utvikle et konkret forslag til en løsning, i form av et beslutningsverktøy til bruk i butikk. Dette beslutningsverktøyet skal bidra til å forbedre bestillingsprosessen av ferskvarene slik at bestiller skal kunne ta bedre og riktigere avgjørelser med tanke på når, hva og hvor mye som skal bestilles, som igjen vil kunne føre til at forsyningen av ferskvarer til butikk forbedres. Løsningen viser, ved hjelp av en grafisk fremstilling på skjerm, mer informasjon om produktet som skal bestilles slik at avgjørelsene i butikk kan tas på bedre grunnlag. Noen av egenskapene til løsningen er den oversikt over gjenværende holdbarhetsfordeling av produktene i butikk, samt utviklingen av denne lagerbeholdningen over tid basert på daglige prognoser. Innkommende og foreslåtte bestillinger viser hvordan lagerbeholdningen vi påvirkes, og dette kan bidra til at lagernivå i butikk ikke blir for høyt eller lavt. I tillegg vises det grafiske oversikter over salgshistorikk slik at dette er mer visuelt tilgjengelig for butikkene slik at sesonger og trender kan oppdages lettere. Dette er elementer som vil kunne være med på å forbedre forsyningen av ferskvarene til butikk.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.subjectProduktutvikling og produksjon, Produksjonsledelse
dc.titleForsyning av ferskvarer til matvarebutikker - En løsning for en automatisk vareforsyning
dc.typeMaster thesis
dc.source.pagenumber177


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel