Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorOsmundsvåg, Katjanb_NO
dc.date.accessioned2014-12-19T11:27:37Z
dc.date.available2014-12-19T11:27:37Z
dc.date.created2011-11-03nb_NO
dc.date.issued2011nb_NO
dc.identifier453600nb_NO
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/231813
dc.description.abstractDenne rapporten utgjør en del av kartleggingen av brannsikkerheten i forsamlingslokalet i Prinsens gate 22b, Trondheim. Normisjon Trøndelag har som eiere av bygget mottatt pålegg fra brannvesenet om å ta tak i brannsikkerheten, da bygget er av eldre dato og har avvik i forhold til dagens standard, knyttet til blant annet bredder i rømningsveier og mangler relatert til ledesystem. I den kvantitative analysen sammenlignes den nødvendige rømningstiden med dentilgjengelige rømningstiden. Nødvendig rømningstid er summen av deteksjonstid, reaksjonstidog forflytningstid. Forflytningstiden ble beregnet med simulerings-programmet Simulex,. Dentilgjengelige rømningstiden regnes som tiden fram til gitte akseptkriterier for sikt og temperatur er brutt, og finnes ved hjelp av simuleringsprogrammet Pyrosim, som simulererbrann- og røykspredning. Det er gjennomført en riskoanalyse med NS 3901 som utgangspunkt. Den kvalitative delen av analysen går gjennom sannsynligheten for- og konsekvensene av ulike brannårsaker, og konkluderte med at brann på kjøkken og brann i kafé var sannsynlige worst case scenarier som skulle analyseres videre i en kvantitativ analyse. Komfyrbrannen på kjøkkenet kunne utvikle seg til en stor brann som ved åpen dør kunne gi røyk- og brannspredning ut til kjøkkengang, storsal og lillesal og påvirke rømningsforholdene. Kafébrannen, simulert som en sofabrann som følge av stearinlys, ville ha en høy branneffekt som sammen med lav takhøyde fort kunne gi forhold som ikke ville gitt en akseptabel personsikkerhet i startbranncellen. Resultatene fra den kvantitative analysen viste at kjøkkenbrannen ikke ble like dramatisk som først forventet. På grunn av den store takhøyden tok det lang tid før akseptkriteriene i saleneble brutt, og ved rømning ble det beregnet en sikkerhetsmargin på 3,5 minutter. Røyk- og varmeutviklingen hindret etter hvert rømning gjennom kjøkkengangen, men hovedutgangene fra storsalen ble ikke påvirket i så stor grad som fryktet, og rømningen her kunne foregåomtrent som normalt. Simuleringene viste imidlertid at brannen i kafeen vil kunne føre til en svært dramatisksituasjon, der det er risiko for overtenning før alle personene er ute av rommet. Blokkerte utganger som følge av brannplassering, samt smale døråpninger, førte til lang nødvendigrømningstid. Hurtig brannvekst og lav takhøyde førte til en tilgjengelig rømningstid som var kortere enn den nødvendige. En slik negativ sikkerhetsmargin er uakseptabelt, og det er heltnødvendig å iverksette tiltak. Med grunnlag i den kvantitative analysen, samt generelle vurderinger gjort med grunnlag i den kvalitative, er det anbefalt en rekke tiltak. Øyeblikkelige tiltak omfatter en sluseløsning før rømningstrapp fra kafeen for å forlenge tilgjengelig rømningstid, personbegrensning på 80 personer i kafeen, komfyrvakt og selvlukker på dør i kjøkken, montering av lavtsittendeledelys og økt bredde på rømningsdør fra lillesal. Mer langsiktige tiltak, som bør vurderes ved eventuell renovering, er sprinkling og røykventilasjon. I videre arbeider bør det gjøres en kvantitativ vurdering av brann i en av salene, for å se om effekten av takhøyden også her vil gi lavere konsekvenser enn antatt.nb_NO
dc.description.abstractThis report has been prepared in order to identify and evaluate fire safety measures related toassembly occupancies in Prinsens gate 22b, Trondheim. Normisjon Trøndelag has, as owner of Prinsens gate 22b, been ordered by the municipal fire service to evaluate the fire safety due to lack of compliance with current fire safety standards and guidelines. A risk analysis, based on the Norwegian standard NS 3901, has been conducted. The qualitative part of the analysis discusses probabilities and consequences for different fire scenarios. Based on the result of the qualitative analyses, a fire in the kitchen and a fire in the café were selected as the worst case scenarios to be analysed further in a quantitative analysis. A fire in the kitchen is likely to start on the stove and could develop into a critical fire that would the spread of high temperature smoke to the kitchen hallway and the main assembly rooms on the ground floor, if the doors to the kitchen are kept open. It could affect the egress from these rooms and the basement areas. A fire in the café, caused by a candle igniting a sofa, could have a large heat release rate and a fast growth rate. The combination of a high heat release rate in a sofa and a relatively low ceiling, will result in untenable conditions for the people inside the room after a relatively short period of time. In the quantitative part of the analysis, the required safe escape time is compared to the available safe escape time. The required safe escape time is a sum of the detection time, reaction time and travel time. Travel time was estimated by using Simulex. The available safe escape time was considered to be the time from ignition until untenable conditions were reaches. The available safe escape times were estimated with Fire Dynamics Simulator. The results of the quantitative analyses showed that the kitchen fire was not as critical aspredicted. Due to the high ceiling, untenable condition were not reached within the required safe escape time in the main assembly halls. The margin of safety for safe evacuation were calculated to be 3,5 minutes. The development of heat and smoke affected the egress path through the kitchen hallway after a period of time, but the possibility for safe egress through the main entrance in biggest assembly hall’s was not significantly reduced during that time. The simulations did show that a fire in the café could lead to a critical situation, including a flashover before egress is completed. Blocked exits, as a result of the fire location, in combination with narrow doors, increased the required safe escape time. A fast fire growth and low ceiling resulted in an available safe escape time that was less than the required safe escape time. A negative safety margin is not acceptable, and a significant improvement of the fire safety is required. With regards to the quantitative analysis and a general evaluation of the qualitative analysis, recommendations in order to improve the fire safety have been made. Suggested immediate actions includes establishing an air lock between the café and the stairway in order to increase the available safe escape time. Immediate actions should also include a restriction of max. 80 occupants in the café, a stove monitoring system, a self-closing kitchen door, Installation of an illuminated way finding system and increased width for the emergency exit from the smaller assembly hall on the ground floor. Long term actions, that should be considered when renovating the building in the future, are the installation of a sprinkler system and a smoke ventilation system. Further investigation of the fire safety in the building should include aquantitative analysis of a fire in one of the main assembly halls.nb_NO
dc.languagenornb_NO
dc.publisherNorges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi, Institutt for bygg, anlegg og transportnb_NO
dc.titleVurdering av brannsikkerhet i Prinsensgt. 22B, Trondheimnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.contributor.departmentNorges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi, Institutt for bygg, anlegg og transportnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel