Browsing Institutt for bioteknologi og matvitenskap by Document Types "Bachelor thesis"
Now showing items 1-20 of 68
-
Aeromonas som en matbåren organisme og bruk av dyrkingsmedier til isolering
(Bachelor thesis, 2020)Målet med denne bacheloroppgaven var å kartlegge Aeromonas som en matbåren organisme, samt sammenligne ulike dyrkingsmedier som brukes for å påvise Aeromonas-arter i næringsmidler. Aeromonas er en bakterie-slekt som finnes ... -
Antimicrobial resistance in Aeromonas spp. Isolated from ready-to-eat seafood and production environment (in Norway)
(Bachelor thesis, 2022)Abstract will be available on 2025-06-01 -
Assessing the feasibility of applying natural deep eutectic solvents for the solubilisation of collagen
(Bachelor thesis, 2023)Kollagen er et viktig biologisk materiale av stor etterspørsel innen biomedisin, farmasøytisk industri og i næringsmiddelindustrien for sine allsidige egenskaper. Den konvensjonelle ekstraksjonsmetoden som benyttes i ... -
Avskjær fra filetering av atlantisk laks (Salmo Salar L.) til produksjon av laksepålegg
(Bachelor thesis, 2022)Ett av FN bærekraftsmål inkluderer å utrydde sult innen 2030. Dette har bidratt til interessen for forskningen og utviklingen av mer bærekraftig mat, som blant annet sjømat. Å kunne optimalisere utnyttelsen av næringsinnholdet ... -
Bananskall til proteiner: bananskall som substrat for E. coli K12
(Bachelor thesis, 2021)Det kastes ufattelig store mengder mat globalt og i 2019 ble 17% av all mat kastet. I butikkene er bananen mest utsatt på grunn av dens evne til å lett brunes ved modning og skade. 35% av bananen består av bananskallet som ... -
Betydningen av lokasjon og prosessering på proteininnhold, aminosyrer og antioksidativ aktivitet i sukkertare (Saccharina latissima)
(Bachelor thesis, 2023)Saccharina latissima (S. latissima) ble høstet ved to ulike høstesteder vinter 2023. Et høstested var i Skjerstadfjorden og det andre høstestedet lå i havet utenfor Vågosen, Sandhornøy. Råstoff fra hvert høstested ble ... -
Biofilm disinfection survival and growth dynamics of Listeria monocytogenes and Pseudomonas spp. from a Norwegian salmon processing facility
(Bachelor thesis, 2021)Norge er verdens største produsent av Atlantisk laks (Salmo salar) og eksporterer majoriteten til videre prosessering i EU-land. Spiseklare produkter av laks blir en stadig viktigere del av markedet, men innebærer risiko ... -
Bruk av anaerob pre-inkubering for forbedring av metode for påvisning av Aeromonas i matvarer
(Bachelor thesis, 2021)Hovedmålet med denne bacheloroppgaven var å se om en kort anaerob pre-inkubering kunne øke selektiviteten til SAA- medium for Aeromonas-arter i matvarer. Denne problemstillingen tok utgangspunkt i en påvisningsmetode ... -
Bruk av maskinsyn for automatisk telling og artsbestemmelse av villfisk som beiter under oppdrettsmerder
(Bachelor thesis, 2020)Denne bacheloroppgaven handler om å bruke maskinsyn til å telle villfisk som beiter under oppdrettsmerder. Forsøket ble gjort som en del av Sameksistensprosjektet til Nofima. Objektdetekteringen baserer seg på dype nevrale ... -
BÆREKRAFTIG PRODUKTUTVIKLING AV BANANBAR FOR Å REDUSERE MATSVINN
(Bachelor thesis, 2019)For å bidra til å redusere matsvinn er det gjennomført et forsøk på en bærekraftig produktutvikling ved å bruke overmodne bananer i småskalaproduksjon av bananbarer. Det ble først innsamlet nok litteratur til å kunne starte ... -
Bærekraftig utnyttelse av restråstoff fra torsk (Gadus morhua) – effekt av ulike lagringsbetingelser og sortering på oljekvalitet ved termisk prosessering
(Bachelor thesis, 2021)I 2019 ble bare 61% av restråstoffet fra hvitfisk anvendt videre, resten kastes på havet. I denne bacheloroppgaven ble det sett nærmere på utnyttelse av restråstoff fra villfanget Atlantisk torsk (Gadus morhua). Mer spesifikt ... -
Design av studieoppsett: Barns Aksept for omega-3 tilskudd over tid
(Bachelor thesis, 2020)Hensikten med dette arbeidet var å utarbeide et studieoppsett for å måle barns aksept for omega-3 tilskudd over tid. Teori om omega-3, barn som målgruppe og personvern legges frem i tillegg til teori om egnede forbrukeru ... -
Effekt av blansjering på antioksidantaktivitet og innhold av polyfenoler i Saccharina latissima
(Bachelor thesis, 2021)Målet med denne oppgaven var å undersøke hvilken effekt blansjering har på tare når det gjelder antioksidantaktivitet og innhold av polyfenoler, med utgangspunkt i brunalgen Saccharina latissima. Fire forskjellige metoder ... -
Effekt av dyrkningsstrategi på kjemisk sammensetning av makroalger, med fokus på fucoxanthin.
(Bachelor thesis, 2019)I denne oppgaven har det vært arbeidet med å etablere og tilpasse en metode for ekstraksjon og analyse av karotenoidet fucoxanthin fra brunalgen Saccharina latissima, ved laboratoriene til SINTEF Ocean SeaLab i Trondheim. ... -
Effekt av lagringstemperatur på mikrobiologisk- og sensorisk kvalitet i fersk laksefilet
(Bachelor thesis, 2023)Fersk laks har i utgangspunktet samme holdbarhetstid, men kjøletemperaturene i kjølekjeden kan variere. 2ºC, 4ºC og 6ºC er tre reelle temperaturer laksen kan holdes på gjennom lagringsperioden. Denne bacheloren skal se ... -
Effekt av ulik dose hemmekultur og ulik lagringstemperatur mot smørsyregjæring i økologisk ost
(Bachelor thesis, 2021)Tilstedeværelse av Clostridium i melk spesielt på vinteren er et problem som resulterer i senesing i ost ved lagring. Dette er utfordringer som osteprodusentene møter og spesielt de som jobber med økologisk melk. Da ... -
Effekt av ulike syrningsbetingelser på tørrstoffanriket yoghurt med hensyn på synerese
(Bachelor thesis, 2022)Abstract will be available on 2025-06-01 -
Effekten av kobber- og sølvionisert vann mot potensielt patogene bakterier i salat
(Bachelor thesis, 2022)Hensikten med denne bacheloroppgaven var å undersøke om kobber- og sølvionisert vann, som benyttes mot Legionella pneumophila i vannbehandlingssystem, kan benyttes til å hemme vekst av potensielle patogene bakterier i ... -
En evaluering av ekstraksjonsmetoder for vitamin C i ulike bladgrønnsaker og salturt
(Bachelor thesis, 2023)Hovedmålet med denne oppgaven var å bestemme den mest gunstige ekstraksjonsmetoden for vitamin C i ulike plantematerialer. Dette ble gjort ved å utføre og deretter vurdere ulike ekstraksjonsmetoder. Det ble tatt utgangspunkt ... -
En pilotstudie av barns aksept over tid for omega-3-fettsyrer
(Bachelor thesis, 2021)