Browsing Institutt for bioteknologi og matvitenskap by Title
Now showing items 943-962 of 1657
-
Kvalitetsaspekter i pre- og post-rigor oppdrettslaks (Salmo salar) under frysing ved forskjellige temperaturer
(Bachelor thesis, 2020)Frysing senker vannaktiviteten, reduserer biokjemiske reaksjoner og mikrobiell aktivitet. Samtidig kan frysing føre til strukturelle skader; langsom frysing gir større iskrystaller, mer strukturelle skader og vanntransport ... -
Kvalitetsendringer på tint og fersk torsk (Gadus morhua) under lagring – En studie for optimalisering av kvalitet på tint og «refreshed» fiskeprodukter
(Master thesis, 2022)Abstract will be available on 2025-05-16 -
KVERNINGSGRAD AV MALTS OG MESKETIDS PÅVIRKNING PÅ VØRTER
(Bachelor thesis, 2020)Denne oppgaven har som formål å legge til rette for en praktisk gjennomførelse av et prosjekt som skal undersøke påvirkningen av kverningsgrad og mesketemperatur på innholdet av løst, gjærbart sukker i en vørter. Teoridelen ... -
L-lysine production by Bacillus methanolicus: Genome-based mutational analysis and L-lysine secretion engineering
(Journal article; Peer reviewed, 2017)Bacillus methanolicus is a methylotrophic bacterium with an increasing interest in academic research and for biotechnological applications. This bacterium was previously applied for methanol-based production of l-glutamate, ... -
Large dependency of intracellular NAD and CoA pools on cultivation conditions in Saccharomyces cerevisiae
(Journal article; Peer reviewed, 2021) -
Lavsaltprodukter av fisk: Betydning av ulike salter på egenskapene til muskelproteiner
(Master thesis, 2012)Prosessert mat utgjør en av de største kildene til natrium i vestlig kosthold. Et forhøyet inntak av natrium er forbundet med høyt blodtrykk, noe som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Denne kunnskapen har økt ... -
Lavsaltprodukter av torsk (Gadus morhua) og laks (Salmo salar) - Betydningen av MgCl2 og MgSO4 på muskelproteiners løselighet og termiske stabilitet
(Master thesis, 2016)Salt (NaCl) er et av de mest anvendte konserveringsmidlene i matindustrien, noe som skyldes lave kostnader og saltets bidrag til smak og konservering. Det har imidlertid vist seg at en stor andel av befolkningen konsumerer ... -
Legacy and emerging per- and polyfluorinated alkyl substances (PFASs) in sediment and edible fish from the Eastern Red Sea
(Journal article; Peer reviewed, 2021) -
Levering av vannløselige molekyler gjennom hud: Diffusjon av molekyler gjennom stratum corneum
(Master thesis, 2011)En transdermal leveringsform gir store fordeler framfor oral, intramuskulær og intravenøs levering, men byr også på noen utfordringer. Den største utfordringen er at kun et begrenset antall molekyler kan administreres på ... -
Linear Modelling of the Mass Balance and Energy Demand for a Recirculating Aquaculture System
(Peer reviewed; Journal article, 2023)This work seeks to understand the predominant drivers affecting energy demand for a recirculating aquaculture system (RAS) by developing a numerical model in Matlab coupled with Aspen HYSYS and validating against measurement ... -
Lipaser i restråstoff fra Atlanterhavslaks (Salmo salar)- Karakterisering av lipaseaktivitet i innvoller som funksjon av temperatur, pH og saltinnhold og utvikling av frie fettsyrer under lagring.
(Master thesis, 2022)Norge har en lang kystlinje der havbruk er en viktig næring som bidrar til inntekter, arbeidsplasser og matproduksjon. Verdens befolkning øker, og det stilles høye krav til ressursutnyttelse. Dersom alle deler av oppdrettsfisken ... -
Lipid accumulation in docohexaenoic acid producing Aurantiochytrium sp. strain T66
(Master thesis, 2018)Docohexaenoic acid (DHA), one of the omega-3 fatty acids, is an essential nutrient for human, animal and fish health. The DHA production from fish oil resources is associated with several negative features, and microbial ... -
Lipid and DHA-production in Aurantiochytrium sp. – Responses to nitrogen starvation and oxygen limitation revealed by analyses of production kinetics and global transcriptomes
(Journal article; Peer reviewed, 2019)Thraustochytrids of the genera Schizochytrium and Aurantiochytrium accumulate oils rich in the essential, marine n3 fatty acid docosahexaenoic acid (DHA). DHA production in Aurantiochytrium sp T66 was studied with the aim ... -
Lipid quality and utilization of rest raw material from fish processing - Based on the study of two cases: Norwegian herring and Indian surimi
(Master thesis, 2019)Verdens befolkning er i stadig vekst som innebærer et økende behov for mer mat. Årlig skapes det tonnevis av marint restråstoff, og ved en optimal utnyttelse av disse ressursene vil det skapes verdi fremfor avfall. I Norge ... -
Lipids from residual fish raw materials: Quality assessment by advanced analytical methods
(Doktoravhandlinger ved NTNU, 1503-8181; 2005:238, Doctoral thesis, 2006) -
Lipocalin-2 is expressed in and secreted from MLO-Y4 osteocytes and is highly upregulated by lipopolysaccharide-induced inflammtory stress
(Master thesis, 2023)Background Lipocalin-2 is a versatile molecule that is expressed in many cells, and involved in different biological processes including inflammation and metabolism. It was initially regarded as an adipokine. Later, ... -
Listeria monocytogenes in a Norwegian Atlantic Salmon Processing Environment - A Study of Antimicrobial Resistance and Efficacy of Disinfectants
(Master thesis, 2022)Norge er en verdensledende produsent av atlantisk oppdrettslaks, og står for 51% av den globale produksjonen. Kontroll og forebygging av patogene bakterier, slik som Listeria monocytogenes (L. monocytogenes) i miljø der ... -
Localization and Function of Factor XIII at the Fetal-Uterine Interface: Recurrent Abortion Management Issues
(Master thesis, 2012)The blood coagulation Factor XIII (FXIII) is a transglutaminase catalyzing γ-glytamyl ε-lysine crosslinks between various molecules. It is most known for its role in crosslinking fibrin and stabilizing the blood clot in ... -
Long-term microbial community structures and dynamics in a commercial RAS during seven production batches of Atlantic salmon fry (Salmo salar)
(Peer reviewed; Journal article, 2023)The microbiota of recirculating aquaculture systems (RAS) is of major importance for optimal fish health. However, the microbial communities in commercial RAS are highly complex and more knowledge is needed to potentially ...