Blar i Institutt for bioteknologi og matvitenskap på dokumenttype "Bachelor thesis"
Viser treff 21-40 av 68
-
Et forslag til dyrking av rosa østerssopp i private husholdninger
(Bachelor thesis, 2020)Problemstillingen gikk ut på å skrive en instruksjonsbrosjyre som skulle beskrive hvordan østerssopp kunne dyrkes på enklest mulig måte i private husholdninger. Østerssoppen pleurotus pulmonarius ble opprinnelig valgt ut ... -
Fiskeproteinhydrolysat som ingrediens i mat, med fokus på maskering av bitre peptider og andre uønskede smaks- og aromaforbindelser
(Bachelor thesis, 2019)Under produksjon av fisk genereres det store mengder restråstoff, hvorav bare en liten andel går til humant konsum. Anvendelse av marint restråstoff i mat begrenses gjerne av uønsket smak og lukt, og for fiskeprotein kan ... -
Forbrukerholdninger til bruk av ulike røykemetoder i produksjon av kaldrøkt laks
(Bachelor thesis, 2021)Kaldrøyking på tradisjonelt vis kan tilføre laks uønskede stoffer som kan være skadelige og kreftfremkallende. Ved å bruke renset konsentrert røyk, fjerner man disse stoffene, og metoden er derfor sunnere. Alternative ... -
Harskningsproblematikk i brød av linfrø
(Bachelor thesis, 2022)Denne bacheloroppgaven er et samarbeid med Linbakst, der harskningsforløpet i linfrøbrød ble undersøkt. Problemstillingen var å se om tilsetning av ulike antioksidanter vil redusere dannelsen av harskningsprodukter. For å ... -
Helgenomsekvensering av Listeria monocytogenes fra lakseindustri - Kvalitetssikring av DNA
(Bachelor thesis, 2020)Hensikten med oppgaven var å etablere kunnskap om Listeria monocytogenes-isolater hentet fra en laksefabrikk ved å isolere DNA og sende DNA-isolatet videre til helgenomsekvensering. Den vitenskapelige verdien av denne ... -
Hemming av smørsyregjæring i økologisk hvitost ved bruk av hemmekultur, alene eller i kombinasjon med salt
(Bachelor thesis, 2020)Bakgrunnen for bacheloroppgaven var å hemme smørsyregjæring i økologisk hvitost uten å påvirke ostens smak, modning og konsistens gjennom å benytte hemmekultur, alene eller i kombinasjon med salt. En god del av arbeidet ... -
Holdbarhetsanalyser og forbrukerundersøkelse av lokalproduserte pølser
(Bachelor thesis, 2021)I denne oppgaven samarbeidet bachelorgruppen med bedriften Hannes Pølser som holder til på Oppdal Smak & Behag. Hanne Munkvold er utdannet butikkslakter og driver Hannes Pølser, hvor de produserer ulike pølsetyper og andre ... -
Holdninger til tare i matprodukter
(Bachelor thesis, 2020)Målet med denne bacheloroppgaven var å undersøke hvilke holdninger norske forbrukere har til tare i matprodukter, samt å undersøke om holdningene mellom ulike demografiske grupper varierer. Det ble gjennomført en nettbasert ... -
HVORDAN ØKE HOLDBARHETSTIDEN FOR MYK MOZZARELLA UTEN AT DET GÅR PÅ BEKOSTNING AV OSTENS SENSORISKE OG MIKROBIOLOGISKE KVALITET?
(Bachelor thesis, 2023)Hovedmålet med denne oppgaven var å undersøke om holdbarheten på mozzarella kunne forlenges ved å oppbevare den i ulike kombinasjoner av oppbevaringsvæske og pakkemetode. I denne oppgaven ble det utført sensoriske-, ... -
Ikke-invasiv målingsteknologi og deres rapporterte evne til å måle matsvinn- og tapsrelaterte kvalitetsparametere i norsk gulrots forsyningskjede
(Bachelor thesis, 2019)Ifølge FAO og World Economic Forum Global Risks Report 2019, fører matavfall alene til 8% av årlige globale klimagassutslipp. For å nå bærekraftig matproduksjon er halvering av matavfall en av de fire lett implementerbare ... -
Kunnskapsformidling, sammenlikning og beskrivelse av faste regionale oster samt undersøkelse av produktinformasjons påvirkning på aksept.
(Bachelor thesis, 2023)Oste-VM arrangeres i Trondheim Spektrum 26.-28. oktober, og i den sammenheng er det ønskelig å skape engasjement og interesse rundt arrangementet og lokalproduserte oster fra regionen Midt-Norge. Dette ble forsøkt oppnådd ... -
Kvalitative analyser av råstoffutnyttelse i land som importerer norsk fisk
(Bachelor thesis, 2023)Sammendrag I Norge har vi en fiskeindustri som er gode på å utnytte råstoffet, og som opprettholder en bærekraftig produksjon. Vi har en industri som benytter restråstoff, og som sender ulike typer produkt ut, både til det ... -
Kvalitet og holdbarhet i varmrøkt laks
(Bachelor thesis, 2019)Hensikten med denne Bacheloroppgaven var å vurdere fire ulike produksjonsprotokoller for å produsere varmrøkt Atlantisk laks (Salmon Salar L.). Filetene ble saltet med to ulike salteteknologier, henholdsvis tørrsalting og ... -
Kvalitetsaspekter i pre- og post-rigor oppdrettslaks (Salmo salar) under frysing ved forskjellige temperaturer
(Bachelor thesis, 2020)Frysing senker vannaktiviteten, reduserer biokjemiske reaksjoner og mikrobiell aktivitet. Samtidig kan frysing føre til strukturelle skader; langsom frysing gir større iskrystaller, mer strukturelle skader og vanntransport ... -
KVERNINGSGRAD AV MALTS OG MESKETIDS PÅVIRKNING PÅ VØRTER
(Bachelor thesis, 2020)Denne oppgaven har som formål å legge til rette for en praktisk gjennomførelse av et prosjekt som skal undersøke påvirkningen av kverningsgrad og mesketemperatur på innholdet av løst, gjærbart sukker i en vørter. Teoridelen ... -
Melbillelarver (Tenebrio molitor) som kjøtterstatter. Produktutvikling, forbrukeraksept og holdninger
(Bachelor thesis, 2023)Den økende verdensbefolkningen gjør det nødvendig å utforske bærekraftige proteinkilder for å møte økende matbehov. Insekter er en del av kostholdet til mennesker i enkelte deler av verden, likevel har ikke vestlige ... -
Metodeutvikling for påvisning av Aeromonas spp. ved bruk av Real-Time PCR
(Bachelor thesis, 2021)Hensikten med bacheloroppgaven var å utvikle en metode for påvisning av presumptive Aeromonas etter oppdyrking på stivelse ampicillin agar (SSA), ved bruk av real-time PCR. Metoden vil benyttes som et supplement til ... -
Nutritional value of hydroponically cultivated Lactuca Sativa L. “Frillice” using urine-derived nutrient solutions
(Bachelor thesis, 2023)Hovedmålet i denne oppgaven var å analysere hydroponisk dyrket salat av typen Lactuca sativa L. «Frillice» ved hjelp av åtte ulike næringsløsninger, og å analysere salatenes næringsverdi. En næringsløsning basert på ... -
Oljekvalitet i fiskeensilasje
(Bachelor thesis, 2022)Ofte blir det igjen store mengder restråstoff etter industriell matproduksjon, dette kan utvikles til å bli nye produkter som vil bidra til en bærekraftig industri. Fra fiskeindustrien kan restråstoff benyttes til for ... -
Påvirkning av Geotrichum candidum på karakteristikk i Camembert
(Bachelor thesis, 2021)Bakgrunnen for denne oppgaven var å svare på problemstillingen: «Hvilken effekt har tilsetning av melkesoppen Geotrichum candidum i kombinasjon med Penicillium candidum på utviklingen av mugglaget, samt sensoriske egenskaper ...