Browsing Institutt for bioteknologi og matvitenskap by Title
Now showing items 1253-1272 of 1663
-
Production of Roseofalvin Using the Engineered Bacteria Corynebacterium Glutamicum
(Master thesis, 2023)Denne masteroppgaven hadde som mål å produsere det antimikrobielle stoffer roseoflavin ved bruk av riboflavin-overproduserende stammer av Coreynebacterium glutamicum som en mikrobiell platform. I dag produseres roseoflavin ... -
Production of Single Cell Protein from Kluyveromyces marxianus Utilising Whey and Fish Hydrolysate as Substrates
(Master thesis, 2024)Denne masteroppgaven tar for seg produksjon av encelle-protein (SCP) fra gjæren Kluyveromyces marxianus med myse og fiskehydrolysat som substrat. Det primære målet med dette prosjektet er å forbedre de økonomiske og ... -
Production of Value-Added Chemicals by Bacillus methanolicus Strains Cultivated on Mannitol and Extracts of Seaweed Saccharina latissima at 50C
(Peer reviewed; Journal article, 2020)The facultative methylotroph Bacillus methanolicus MGA3 has previously been genetically engineered to overproduce the amino acids L-lysine and L-glutamate and their derivatives cadaverine and γ-aminobutyric acid (GABA) ... -
Production, characterization, and application of an alginate lyase, AMOR_PL7A, from hot vents in the Arctic mid-ocean ridge
(Peer reviewed; Journal article, 2019)Enzymatic depolymerization of seaweed polysaccharides is gaining interest for the production of functional oligosaccharides and fermentable sugars. We describe a thermostable alginate lyase belonging to Polysaccharide Lyase ... -
Produksjon av Camembert med CO2-behandlet ystemelk
(Bachelor thesis, 2019)Bakgrunnen for bacheloroppgaven var å se på muligheten for reduksjon av formodningstid ved tilsats av CO2 i ystemelka til Camembertproduksjon. Det ble ystet Camembert tre ganger over tre uker, hvorav første og tredje ... -
Produksjon og transport av alkylresorcinol i Azotobacter vinelandii
(Master thesis, 2014)A. vinelandii er kjent for sin evne til å danne cyster ved mangel på en tilstrekkelig næringskilde. Under cystedannelsen blir mange av fosfolipidene i yttermembranen erstattet med alkylresorcinoler og alkylpyroner. Et ... -
Produktutvikling av et sunt og praktisk lunsjmåltid for travle studenter.
(Bachelor thesis, 2024)Denne rapporten beskriver et produktutviklingsprosjekt med mål om å utvikle et sunt og praktisk matprodukt, rettet mot unge studenter med en travel hverdag. En Cooper’s stage-gate-modell ble brukt gjennom hele prosjektet ... -
Produktutvikling av feltrasjoner rettet mot frokostretter
(Master thesis, 2024)Denne masteroppgaven er en del av innovasjonsprosjektet Energon arktiske feltrasjoner finansiert av Norges forskningsråd, der denne oppgaven tar for seg produktutviklingen av frokostretter. Problemstillingen var produktutvikling ... -
Produktutvikling av feltrasjoner tilpasset arktiske forhold med fokus på «grab & go» produkter
(Master thesis, 2024)Den primære utfordringen militære operasjoner i arktiske klima er å sikre tilstrekkelig og ernæringsmessig balansert og tilpasset næring til troppene, for å unngå nedsettelse av fysisk eller kognitiv yteevne. Prosjektet ... -
Produktutvikling av sjokolademousse beriket med omega-3 og fiskeprotein
(Bachelor thesis, 2019)På generell basis er det mangel på omega-3-fettsyrer blant befolkningen. Spesielt er de flerumettede omega-3-fettsyrene DHA og EPA, som kommer fra marine kilder, viktig for blant annet opprettholdelsen av hjertes, hjernes ... -
Programmable Biopolymers for theranostic applications.
(Master thesis, 2016)Biopolymers hold great potential in drug delivery and tissue engineering applications. Alginates, a natural polysaccharide derived from brown algae, possess unique properties in terms of gel formation and their interaction ... -
Properties of fish protein hydrolysates: comparison of commercial and laboratorymade hydrolysates
(Master thesis, 2009)The aim of this work was to examine how addition of fish protein hydrolysates (FPH) influences the functional and antioxidative properties of fish calces. Hydrolysates from cod backbone were prepared in the laboratory and ... -
Properties of Rest Raw Material and Fish Protein Hydrolysates from Atlantic Mackerel (Scomber scombrus)
(Master thesis, 2020)Sjømatindustrien er en viktig del av norsk økonomi. Norge eksporterte sjømat for 107.3 milliarder NOK i 2019. Rundt 4.28 milliarder NOK var fra eksport av Atlantisk makrell (Scomber scombrus). Dette tilsvarer 238 379 tonn ... -
Prostate Cancer Metabolism: Effects of β2-Adrenergic Receptor Knockdown in LNCaP Cells
(Master thesis, 2013)Prostate cancer (PCa) is the second most frequently occurring cancer in men worldwide. Androgen deprivation is the desired therapy for patients with recurring disease or metastatic cancer. Over time the disease relapses ... -
Protective Face Mask Filter Capable of Inactivating SARS-CoV-2, and Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis
(Peer reviewed; Journal article, 2021)Face masks have globally been accepted to be an effective protective tool to prevent bacterial and viral transmission, especially against indoor aerosol transmission. However, commercial face masks contain filters that are ... -
Protein extraction from the brown seaweed Saccharina latissima and Alaria esculenta - The effect of ultrasonication and enzymatic treatment
(Master thesis, 2020)Verdsomspennande matproduksjon møter no ei større utfordring enn nokon sinne. Aukande populasjon gjev auka etterspurnad etter mat, spesielt protein. Me må utvikle nye, berekraftige matforsyningar, som for eksempel akvatiske ... -
Protein oxidation in Atlantic mackerel (Scomber scombrus) during chilled and frozen storage
(Master thesis, 2015)There are numerous health benefits associated with the consumption of fatty fishes such as mackerel. They provide important nutrients linked to their lipid, proteins, vitamins and minerals. As well as being a rich source ... -
Protein Powder for Human Consumption - With Focus on Herring Roe, Salmon and Whey Proteins
(Master thesis, 2017)The fish industry in Norway produced 885 000 tonnes of rest raw material in 2014. Today, most of the rest raw material from fish, such as herring (Clupea harengus) and Atlantic salmon (Salmo salar), is used in silage or ... -
Proteinhydrolysater fra ulike restråstoff- Sammenheng mellom peptidstruktur og antioksidantkapasitet
(Master thesis, 2021)Fiskeri- og havbruksnæringen i Norge genererer flere hundre tusen tonn restråstoff årlig. Den samlede utnyttelsesgraden av restråstoff har økt de siste årene, men i hvitfisksektoren er det fortsatt en vesentlig andel hoder ...