Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorØsterlie, Marianne
dc.date.accessioned2012-05-23T11:26:50Z
dc.date.available2012-05-23T11:26:50Z
dc.date.issued2012-05-23
dc.identifier.isbn978-82-7877-203-4
dc.identifier.issn1891-571x
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/148906
dc.description.abstractProsjektet ”Kortreist mat og smak med lokal identitet" har hatt som målsetning å dokumentere betydningen av produksjonssted for kvalitetskomponenter i noen utvalgte produkter fra småskalaprodusenter i Trøndelags-regionen. Det franske begrepet «terroir» betegner kvaliteter og smak ved produktene, som kan føres tilbake til kulturen, produksjonen og naturen i regionen. Prosjektet har også undersøkt om de aktuelle produksjonsformene kan være med på å ivareta det biologiske mangfoldet i form av artsrike kulturmarker. Prosjektet har pågått over en periode på 4-år (2008-2011). Denne rapporten oppsummerer aktiviteter og resultater fra delprosjektene som omhandler beitedyr og deres produkter som seterrømme, geitost og lammekjøtt, og kvalitet og smak i bringebær, kålrot og jordbær. Hvert delprosjekt har gått over en periode på 2 år, unntatt delprosjektet med jordbær som bare gikk det siste året. Måten prosjektet har vært lagt opp på, med mange ulike modellprodukter over relativ kort tid kan sees på som en screening for å se om terroir begrepet kunne benyttes i forbindelse med mat. At produkter som er dyrket høyt til fjells er gode og ofte er sunnere er noe vi har visst, men det er få som har dokumentert sammenheng mellom natur og sted, og smak og innhold av helsekomponenter. I dette prosjektet er det for flere lokale produkter vist en sammenheng mellom beitegrunnlag og jordsmonn, og sunne komponenter i produktene. De lokale produktene har vært sammenlignet med tilsvarende industrielt framstilte produkter og kommet like godt eller bedre ut, samt at smaken av produktene produsert rett fra fjellbeite ofte er foretrukket. Dette har gitt produktene omtale i tillegg til merverdi. Arbeidet har vært et pionerarbeid som har fått oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt. Det er dermed dannet et godt grunnlag for å gå videre med dette tema.no_NO
dc.language.isonobno_NO
dc.relation.ispartofseriesHiST AFT Rapport;01-2012
dc.titleKortreist mat og smak med lokal identitetno_NO
dc.typeResearch reportno_NO
dc.source.pagenumber131no_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel