Browsing NTNU Open by Author "Stien, Lars Helge"
Now showing items 1-4 of 4
-
Acute stress response on Atlantic salmon: a time-course study of the effects on plasma metabolites, mucus cortisol levels, and head kidney transcriptome profile
Madaro, Angelico; Nilsson, Jonatan; Whatmore, Paul; Roh, HyeongJin; Grove, Søren; Stien, Lars Helge; Olsen, Rolf Erik (Peer reviewed; Journal article, 2022)Farmed Atlantic salmon (Salmo salar) welfare and performance can be strongly influenced by stress episodes caused by handling during farming practices. To better understand the changes occurring after an acute stress ... -
Erfaringer og analyser fra drift av oppdrettsanlegg på eksponerte lokaliteter
Sandberg, Merete Gisvold; Lien, Andreas Myskja; Sunde, Leif Magne; Størkersen, Kristine Vedal; Stien, Lars Helge; Kristiansen, Tore S (Research report, 2012)Dette forprosjektet har hatt som mål å legge til rette for videreutvikling av forskningsrelaterte problemstillinger innen tema drift av eksponerte oppdrettslokaliteter. Eksponerte lokaliteter er her derfor å forstå som ... -
Not too slow, not too fast: water currents affect group structure, aggression and welfare in postsmolt Atlantic salmon Salmo salar
Solstorm, Frida; Solstorm, David; Oppedal, Frode; Olsen, Rolf Erik; Stien, Lars Helge; Fernø, Anders (Journal article; Peer reviewed, 2016)Increased swimming speed of Atlantic salmon is generally considered an improvement to welfare under aquaculture settings, as group structure is improved and agonistic behaviour reduced. As such, establishing fish farms in ... -
Ny teknologi for overvåking av oppdrettsmiljø og fiskevelferd i oppdrettsmerder. Sluttrapport for FHF prosjekt 900085
Aas-Hansen, Øyvind; Stien, Lars Helge; Gytre, Trygve; Tennøy, Torodd; Bjørnsen, Jan Eyolf; Evensen, Tor Hatten; Sæther, Bjørn-Steinar; Damsgård, Børge; Brataas, Ragnar; Finne, Dag Einar; Koren, Christian; Alfredsen, Jo Arve; Rikardsen, Audun H.; Kristiansen, Tore S (Nofima rapportserie;, Research report, 2010)Det er kjent at oppdrettsfisk som trives er god butikk, da de vil vokse fortere, være mindre utsatt for sykdom og gi bedre produktkvalitet. Samtidig stiller markedene økende krav til etisk produksjon, inklusiv dokumentasjon ...