Blar i NTNU Open på forfatter "Torrissen, Ole"
-
Red and white chinook salmon (Oncorhynchus tshawytscha): Differences in the transcriptome profile of muscle, liver, and pylorus
Madaro, Angelico; Torrissen, Ole; Whatmore, Paul; Lall, Santosh P.; Schmeisser, Jerome; Verlhac Trichet, Viviane; Olsen, Rolf Erik (Journal article; Peer reviewed, 2020)Astaxanthin (Ax), the main carotenoid responsible for the distinct red flesh color in salmonids (Oncorhynchus, Salvelinus, Salmo, and Parahucho), is added to the diet of farmed fish at a substantial cost. Despite the great ... -
Statement on the applicability of the 2008 VKM report "Combined toxic effects of multiple chemical exposures" after consideration of more recently published reports on risk assessment of combined exposures. Opinion of the Steering Scientific Committee of the Norwegian Scientific Committee for Food Safety
Hetland, Ragna Bogen; Arukwe, Augustine; Bernhoft, Aksel; Haugen, Margaretha; Hemre, Gro Ingunn; Källqvist, Torsten; Krogdahl, Åshild; Lassen, Jørgen Fr; Nerland, Audun Helge; Næss, Bjørn; Steffensen, Inger-Lise; Skåre, Janneche Utne; Sundheim, Leif; Torrissen, Ole; Østerås, Olav; Alexander, Jan (VKM Report;, Research report, 2013)The theoretical principles for the various types of combined toxic effects of multiple chemical exposures and the description of models for handling cases where such effects are likely to occur are still applicable as ... -
Vurdering av GellyFeed metoden som hygienisering ved bruk av akvakulturdyr i fôr til akvakulturdyr. Uttalelse fra Faggruppe for fôr til terrestriske og akvatiske dyr i Vitenskapskomiteen for mattrygghet
Møretrø, Trond; Hjeltnes, Brit Kristine; Nesse, Live Lingaas; Rimstad, Espen; Torrissen, Ole; Amlund, Heidi; Bernhoft, Aksel; Hemre, Gro Ingunn; Jensen, Bjørn; Svihus, Birger; Aursand, Marit (VKM Report;, Research report, 2008)Stiftelsen Rubin (senere GellyFeed AS) har siden 1991 jobbet med å utvikle fôr basert på avskjær fra villfisk til bruk i fôr til oppdrettsfisk. På grunn av fare for smitteoverføring, ble det utviklet et eget fôrkonsept ... -
Vurdering av smitterisiko ved fôring av oppdrettsfisk med ubehandlet villfanget fisk. Uttalelse fra Faggruppe for dyrehelse og dyrevelferd (dyrevern) i Vitenskapskomiteen for mattrygghet
Håstein, Tore; Amlund, Heidi; Aursand, Marit; Bernhoft, Aksel; Hemre, Gro Ingunn; Jenssen, Bjørn Munro; Møretrø, Trond; Nesse, Live Lingaas; Svihus, Birger; Torrissen, Ole (VKM Report;, Research report, 2007)Vurderingen er utarbeidet etter forespørsel fra Mattilsynet i brev av 28. mars 2007 der Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) ble bedt om å foreta en vurdering av smitterisiko knyttet til bruk av ...