Blar i NTNU Open på forfatter "Lerfall, Jørgen"
-
Effect of chilling technologies on water holding properties and other quality parameters throughout the whole value chain: From whole fish to cold-smoked fillets of Atlantic salmon (Salmo salar)
Chan, Sherry Stephanie; Roth, Bjørn; Skare, Maren; Hernar, Malin; Jessen, Flemming; Løvdal, Trond; Jakobsen, Anita Nordeng; Lerfall, Jørgen (Peer reviewed; Journal article, 2020)The effect of different chilling technologies on water holding and quality parameters was investigated on Atlantic salmon throughout the entire value chain. Chilling technologies of whole fish before filleting, included ... -
Effect of edible coating and modified atmosphere packaging on the microbiological and physicochemical stability of retail maki sushi
Sørbø, Simen; Lerfall, Jørgen (Journal article; Peer reviewed, 2022) -
The effect of fishing season and storage conditions on the quality of European plaice (Pleuronectes platessa)
Tsoukalas, Dionysios; Kendler, Sophie; Lerfall, Jørgen; Jakobsen, Anita Nordeng (Peer reviewed; Journal article, 2022)The combined effect of fishing season (September/April) and storage conditions on the quality of European plaice (Pleuronectes platessa) was investigated. Investigated storage conditions were; fillets packaged in vacuum ... -
The effect of food processing factors on the growth kinetics of Aeromonas strains isolated from ready-to-eat seafood
Lee, Hye-Jeong; Tokle, Ingebjørg Fagerheim; Lunestad, Bjørn Tore; Lerfall, Jørgen; Hoel, Sunniva; Jakobsen, Anita Nordeng (Journal article; Peer reviewed, 2022) -
Effect of green extraction methods on quality of gelatin from skins, heads and bakbones from European plaice (Pleuronectes platessa)
Kobbenes, Sine Marie Moen (Master thesis, 2023)Omtrent 50 % av verdens årlige fangst fra den globale fiskeproduksjonen går enten til spille eller brukes til lavverdiprodukter som dyrefôr, biogass og gjødsel. Disse fraksjonene, vanligvis sammensatt av hoder, bein, blod ... -
Effect of heat treatment and packaging technology on the microbial load of lightly processed seafood
Abel, Nanna Louise; Rotabakk, Bjørn Tore; Lerfall, Jørgen (Peer reviewed; Journal article, 2019)Increasing demands for lightly processed seafood stresses the need for development of non-intensive processing methods that ensures a safe product. The limitation to the shelf life of seafood is often ascribed to microbial ... -
Effect of natural astaxanthin sources on pigmentation and related biochemical mechanisms in Salmo salar L.
Bøe, Marie Ringen (Master thesis, 2023)Atlantisk laks (Salmo salar L.) har en fremtredende rødfarge som er et resultat av avsetning av karotenoider i muskelvev, derav spesielt astaxanthin. Tilsetning av pigment i fôret til oppdrettslaks er viktig ettersom fargen ... -
Effect of salt on CO2 solubility in salmon (Salmo salar L) stored in modified atmosphere
Abel, Nanna Louise; Rotabakk, Bjørn Tore; Lerfall, Jørgen (Peer reviewed; Journal article, 2020)Salt and CO2 in the form of modified atmosphere (MA) packaging are often used forms of preservation of seafood, as they both are known for their ability to reduce spoilage and health risks. However, little is known regarding ... -
Effect of Season, Location, Filleting Regime and Storage on Water-Holding Properties of Farmed Atlantic Salmon (Salmo salar L.)
Rotabakk, Bjørn Tore; Melberg, Gaute Lunde; Lerfall, Jørgen (Journal article; Peer reviewed, 2018)The effect of season, localization, filleting regime and storage on water-holding properties of Atlantic salmon (Salmo salar L.) was investigated. Salmon was sampled at two different slaughter facilities (in the north and ... -
Effekt av innovativ gasspakking på lagringsstabilitet til fiskekaker
Haider, Martin (Master thesis, 2020)Ved å lagre et produkt i en modifisert atmosfære (MA) med økt CO2 nivå er det vist at holdbarheten kan forlenges i næringsmidler. Effekten av modifisert atmosfære pakking (MAP) er hovedsakelig bestemt av gassammensetningen ... -
Effekt av rigor status og saltemetode på fargeegenskaper og retensjon av astaxanthin under produksjon og lagring av kaldrøykte laksefileter
Birkeland, Sveinung; Akse, Leif; Lerfall, Jørgen (Nofima rapportserie;, Research report, 2010)Denne rapporten beskriver effektene av ulike produksjonsprotokoller (injeksjonssalting vs. tørrsalting) på retensjon av astaxanthin og fargeegenskaper i fileter med ulik rigor status (pre-rigor vs. post-rigor) ved starten ... -
Evaluation of Cellulose-Based Edible Coatings as a Sustainable Solution for Quality Preservation of Raw Atlantic Salmon Fillets
Le, Kim Thoa Thi (Master thesis, 2023)Laks er et verdifullt sjømatprodukt som er kjent for sin gode næringsbalanse og smak. Å opprettholde kvaliteten og holdbarheten til lakseprodukter kan derimot være en utfordring på grunn av at laks er en lett bedervelig ... -
Evaluation of physical and instrumentally determined sensory attributes of Atlantic salmon portions packaged in modified atmosphere and vacuum skin
Chan, Sherry Stephanie; Skare, Maren; Rotabakk, Bjørn Tore; Sivertsvik, Morten; Lerfall, Jørgen; Løvdal, Trond; Roth, Bjørn (Peer reviewed; Journal article, 2021)Fresh Atlantic salmon (Salmo salar) were slaughtered and stored on ice at 0 °C then portioned and packaged six to eight days later in modified atmosphere (CO2:N2 60:40) packaging (MAP), vacuum skin packaging and open air. ... -
Exploring the Potential for Hydroponic Plant Growth in Water from Atlantic Salmon Recirculating Aquaculture Systems (Aquaponics)
Tennøy, Astrid Kristine (Master thesis, 2022)Den globale befolkningen vokser stadig, og FN spår at den vil nå 9,8 milliarder i 2050. For å sikre denne veksten, må en betydelig økning i matproduksjonen til. Dette er problematisk på grunn av utfordringer knyttet til ... -
Fareanalyse for å finne mulige kontamineringspunkter og smitteveier for L. monocytogenes ved produksjon av atlantisk laks (Salmo salar L.)
Lerfall, Jørgen; Hannisdal, Atle; Hoel, Sunniva; Jakobsen, Anita Nordeng; Mehli, Lisbeth; Kjønvik, Elisabeth Hassel (Research report, 2020) -
Feasibility of handheld multispectral imaging for detecting quality parameters and freshness of raw Atlantic salmon (Salmo salar L.) products
Hansen, Marcus Hoff (Master thesis, 2023)I denne oppgaven ble et håndholdt multispektral bildetaker prototype utviklet av Videometer A/S for TraceMyFish forskningsprosjektet, brukt til å teste kvalitetsparametere av 20 laksefileter og 30 hodet-på-sløyet laks. ... -
Growth and Spoilage Potential of an Aeromonas salmonicida Strain in Refrigerated Atlantic Cod (Gadus morhua) Stored under Various Modified Atmospheres
Hoel, Sunniva; Lerfall, Jørgen; Jakobsen, Anita Nordeng (Peer reviewed; Journal article, 2022)Aeromonas spp. are ubiquitous aquatic bacteria, frequently isolated from seafood. The growth and spoilage potential of an inoculated strain of Aeromonas salmonicida (SU2) in Atlantic cod (Gadus morhua) fillets were assessed ... -
Holdbarhetsforlengende prosess- og emballasjeteknologi for ferske produkter av taskekrabbe (Cancer pagurus)
Holten, Anne Marit (Master thesis, 2018)Denne oppgaven er et samarbeid med Hitramat AS som ønsket å undersøke mulighetene og effekten av å bruke ulike tilsetningsstoffer for å øke holdbarheten til produktet «fylt krabbeskjell av taskekrabbe». Krabbe er et lett ... -
The holistic utilization of European plaice (Pleuronectes platessa) A study on chemical, nutritional and physicochemical quality
Kendler, Sophie (Doctoral theses at NTNU;2023:444, Doctoral thesis, 2023)European plaice (Pleuronectes platessa) is a distinctive marine flatfish species recognized for its morphology and asymmetrical body shape. This species inhabits the European coastlines, including the Norwegian Sea and ... -
Hvordan håndteres avrenning fra ferskfisktransport i andre fiskenasjoner, en komparativ studie av Irland, Island og Færøyene
Rotabakk, Bjørn Tore; Petrich, Chris; Lerfall, Jørgen (Nofima rapportserie, Research report, 2022)Det ble gjennomført en komparativ studie hos villfiskforedlere, lakseslakteri, transportbyrå og tilsynsmyndigheter i Irland, Island og Færøyene der man diskuterte problemstillingen rundt avrenning fra lastebiler som ...