Betydningen av å ha et nettverk rundt seg som bonde
Description
Full text not available
Abstract
Bakgrunn: Landbruket i Norge har gjennomgått store og paradoksale forandringer de siste årene, der antall gårder og bønder har blitt redusert. Samtidig har produksjonen økt. Både utviklingstrekk og forskning tyder på at det kan være krevende å være gjenværende norsk bonde i dag. Flere studier indikerer at bønder kan være utsatt for å oppleve ensomhet, økonomiske utfordringer, stress og ulike mentale helseutfordringer. Vi er avhengig av bønder som produserer norsk kvalitetsmat, og det kan derfor være nyttig å undersøke hvilke tiltak som kan iverksettes for å legge til rette for bedre forhold rundt norske bønder i dag.
Hensikt: Målet med denne studien var å få en bedre forståelse av nettverks betydning for bønders helse og gårdsdrift. Det var ønskelig å belyse bønders tilgang på organiserte og uorganiserte nettverk, erfaringer med nettverk og hvordan de kan organiseres for å dekke behovene bønder har i forhold til helse og gårdsdrift.
Metode: I denne studien er kvalitativ metode benyttet. Det ble gjennomført syv individuelle intervju av norske bønder som hadde erfaringer med ulike typer nettverk. Tematisk analyse ble anvendt for å analysere datamaterialet.
Hovedfunn: Resultatene viser at nettverk kan være av stor betydning for bønder i Norge. Viktige faktorer i et nettverk var respekt, anerkjennelse, tilførsel av kunnskap og positivt arbeidsmiljø. Familie, venner, naboer og kollegaer kunne legge til rette for opplevelse av fellesskap, trygghet, fleksibilitet og gode lokalsamfunn. Dette viste seg å være viktige faktorer i uorganiserte nettverk. I tillegg var faktorer som tilgjengelighet og tilstrekkelige ressurser til å hjelpe bøndene med deres egentlige problemer, eksempelvis økonomi, viktige faktorer i organiserte nettverk. Tilbud om organiserte nettverk som var hensiktsmessig, var noe deltakerne hadde opplevd som mangelfullt i landbruket.
Konklusjon: Funn fra denne studien viser at nettverk kan være av stor betydning for bønders ivaretakelse av egen helse og gårdsdrift. Fremover kan det være verdifullt å legge til rette for samlingspunkter som kan bidra til at bønder opplever tilstedeværelse av de ovennevnte faktorene. Slike samlingspunkter kan fasiliteres av både uorganiserte og organiserte nettverk, gjennom eksempelvis digitale plattformer. Funn fra denne studien tyder på at bønder kan oppleve manglende tilbud om hjelp med deres egentlige problemer, i tillegg til at det etterspørres økt evaluering av hendelser i landbruket. Background: Agriculture in Norway has undergone major and paradoxical changes in recent years, where the number of farms and farmers has been reduced. At the same time, production has increased. Both trends and research indicate that it can be demanding to remain a Norwegian farmer today. Several studies indicate that farmers may be exposed to experiencing loneliness, financial challenges, stress and various mental health challenges. We depend on farmers who produce quality Norwegian food, and it may therefore be useful to examine what measures can be taken to facilitate better conditions for Norwegian farmers today.
Purpose: The aim of this study was to gain a better understanding of the importance of networks for farmers' health and farm operations. It was desirable to shed light on farmers' access to organized and unorganized networks, experiences with networks and how networks can be organized to cover the needs farmers have in relation to health and farm operations.
Method: In this study, a qualitative method is used. Seven individual interviews were conducted with Norwegian farmers who had experience with different types of networks. Thematic analysis was used to analyze the data.
Main findings: The results show that networks can be of great importance for farmers in Norway. Important factors in a network were respect, recognition, the supply of knowledge and a positive working environment. Family, friends, neighbors and colleagues could facilitate an experience of community, safety, flexibility and good local communities. These proved to be important factors in unorganized networks. In addition, factors such as availability and sufficient resources to help farmers with their real problems, for example finances, were important factors in organized networks. Offering organized networks that were appropriate was something the participants had experienced as lacking in agriculture.
Conclusion: Findings from this study show that networks can be of great importance for farmers' safeguarding of their own health and farm operations. Going forward, it may be valuable to facilitate gathering points that can contribute to farmers experiencing the presence of the above-mentioned factors. Such meeting points can be facilitated by both unorganized and organized networks, through, for example, digital platforms. Findings from this study indicate that farmers may experience a lack of offers of help with their real problems, in addition to the demand for increased evaluation of incidents in agriculture.