Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorErik Olsen, Rolf
dc.contributor.advisorForberg, Torunn
dc.contributor.authorGalluzzi Polesi, Paola
dc.date.accessioned2023-10-03T17:23:22Z
dc.date.available2023-10-03T17:23:22Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.ntnu:inspera:145666260:111298121
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3093933
dc.description.abstractAkvakultur er den raskest voksende matsektoren i verden og er også et av de største løftene om en bærekraftig matkilde som er i stand til å støtte den stadig økende verdensbefolkningen. Fra et helseledelsessynspunkt er imidlertid den raske veksten i denne sektoren av stor bekymring. Intensiveringen av akvakulturproduksjonen resulterer i systemer med høyere tettheter, og skaper det perfekte miljøet for sykdommer å spre seg. Et aktuelt eksempel er den økende forekomsten av amøbe-gjellesykdommen (AGD) i atlantisk laks (Salmo Salar) akvakulturnæringen og dens negative virkninger, som økte produksjonskostnader, lavere vekst og høyere dødelighet. AGD, forårsaket av parasitten Neoparamoeba perurans, har ofte blitt behandlet med hydrogenperoksid eller ferskvannsbad, men ingen forebyggende tiltak er på plass. Ikke desto mindre har forskjellige studier vist lovende resultater ved bruk av funksjonelt fôr som et forebyggende tiltak mot mange sykdommer, inkludert AGD. Målet med denne studien er å teste to diettformuleringer (kontroll og funksjonelt fôr) og sammenligne den generelle gjellehelsen og responsen til ti ulike gener relatert til immun- og pro-inflammatoriske prosesser i uinfisert og AGD-infisert atlantisk laks. Resultatene som ble oppnådd viste en signifikant forskjell i fire av genene, som besto av en oppregulering av cathelicidin 2, mucin 18 og tumornekrosefaktor α-3, og en nedregulering av interleukin 4-13a i den infiserte gruppen, sammenlignet med uinfisert gruppe. Videre viste ekspresjonen av cathelicidin 2 og mucin 18 oppmuntrende resultater for å støtte hypotesen om at det funksjonelle fôret gir en beskyttende effekt mot sykdommen, ved å bedre regulere vertens inflammatoriske respons. Resultatene som ble oppnådd ga imidlertid ikke nok bevis til å fullt ut validere det funksjonelle kostholdet som en vellykket forebyggende metode mot AGD. Det er derfor behov for ytterligere forskning for å gi mer kunnskap om bruken av funksjonelle ingredienser og deres rolle i å bekjempe AGD-utbrudd i havbruksnæringen. Stikkord: Amoebic Gill Disease (AGD), atlantisk laks, Neoparamoeba perurans, akvakultur, genuttrykk, funksjonelt fôr.
dc.description.abstractAquaculture is the fastest growing food sector in the world and is also one of the biggest promises of a sustainable food source capable of supporting the ever-increasing world population. However, from a health management point of view, the fast growth of this sector is of big concern. The intensification of aquaculture production results in systems with higher densities, creating the perfect environment for diseases to spread. One current example is the increasing incidence of the Amoebic Gill Disease (AGD) in Atlantic salmon’s (Salmo salar) aquaculture industry and its negative impacts, such as, increased production costs, lower growth, and higher mortality. AGD, caused by the parasite Neoparamoeba perurans, has been commonly treated with hydrogen peroxide or freshwater baths, but no preventative measures are in place. Nonetheless, different studies have shown promising results in using functional feed as a preventative measure to many diseases, including AGD. The aim of this study is to test two diet formulations (control and functional feed) and compare the overall gill health and the response of ten different genes related to immune and pro-inflammatory processes in uninfected and AGD-infected Atlantic salmon. The results obtained showed a significant difference in four of the genes, which consisted of an upregulation of cathelicidin 2, mucin 18 and tumor necrosis factor α-3, and a down regulation of interleukin 4-13a in the infected group, when compared to the uninfected group. Furthermore, the expression of cathelicidin 2 and mucin 18 showed encouraging results to support the hypothesis that the functional feed provides a protective effect against the disease, by better regulating the host’s inflammatory response. However, the results obtained did not provide enough evidence in order to fully validate the functional diet as a successful preventative method against AGD. Therefore, further research is needed to provide more knowledge on the use of functional ingredients and their role in combatting AGD outbreaks in the aquaculture industry. Key words: Amoebic Gill Disease (AGD), Atlantic salmon, Neoparamoeba perurans, aquaculture, gene expression, functional feed.
dc.languageeng
dc.publisherNTNU
dc.titleImpact of diet formulation on gill health status of Atlantic Salmon (Salmo salar) infected by Amoebic Gill Disease (AGD)
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel