Developing of Design Criteria Considering Sustainability Performance of Food Processing Equipment - While Investigating Sustainable Soluble Gas Stabilization Design Concepts
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3093903Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne masteroppgaven fokuserer på implementeringen av bærekraftsmåli designfasen av oppskaleringen av industrielle matbehandlingsteknologier. Måleter å utvikle retningslinjer for integrering av bærekræftprinsipper ved hjelp av etSDAG-verktøy, som er et verktøy basert på FNs bærekraftsmål, og i denne opp-gaven også inspirert av bærekraftsorientert innovasjon, produktutviklingsmetodenDesign for Miljø og bærekraftig design. Forskningen involverer vurdering av bran-sjens nåværende bærekraftsytelse og samarbeider med sentrale interessenter, særligen prosesseringsutstyrsleverandør, for å etablere primære og sekundære designkri-terier. Ved hjelp av en systemteknisk tilnærming utforsker oppgaven opti-maliseringen av innløps- og utløpskonfigurasjoner for bærekraftig konseptutviklingav den nye teknologien Soluble Gas Stabilization (SGS) (løselig gasstabilisering).Et omfattende sett med designspesifikasjoner, basert på resultatene fra SDAG-verktøyet, men også andre relevante krav, veileder evalueringen og optimalis-eringen av de alternative designløsningene som utvikles i konseptutviklingsfasen.Bærekraftseffekten av de endelige alternativene kan så vurderes videre ut fra bran-sjens bærekraftsytelse og det endelige, omfattende designspesifikasjonssettet.Funnene fremhever forbedringsområder i implementering av bærekraftinnen matbehandlingsindustrien og introduserer bærekraftige designkriterier i pro-duktutviklingsprosessen for SGS-prosessutstyr. Forskningen understreker den øk-ende betydningen og prioritering av bærekraft i matprosesseringsindustrien, mendet gjenstår utfordringer med å integrere bærekraft i designfasen av nyutvikledeprodukter, da det fremdeles er et høyere fokus på kontinuitet, effektivitet ogøkonomi, spesielt når det kommer til oppskalering av industriell produksjon.Masteroppgaven håper å gi svar på hvordan ulike bærekraftsprinsipperblir prioritert i industrien, og hvordan så bærekraft kan bli integrert i designfasenav nyutviklede produkter. Spesielt interessant er det å se på bærekraft i norsk lak-seindustri med tanke på den norske stats innføring av lakseskatt, og generelle andrebegrensninger og utfordringer i blant annet manglende interessentunvolvering oggenerelle vanskeligheter ved oppnåelse av bærekraftsmål. Funnene fra oppgavenkommer mest sannsynlig til å kunne brukes som anbefalinger for interessenter tilå oppdage og forbedre bærekraftytelser i både næværende og fremtidig prosesser-ingsutstyr, og kan muligens også overføres til andre industrier. This master thesis focuses on the implementation of sustainability objec-tives in the design phase of industrial up-scaling for food processing technologies.The study aims to develop guidelines for integrating sustainability principles us-ing an SDAG tool, based on the UNs SDGs, and in this study also inspired bysustainability-oriented innovation, design for environment, and sustainability bydesign. The research involves assessing the sustainability performance of the in-dustry and collaboratively establishing primary and secondary design criteria withkey stakeholders, particularly an FPE manufacturer. Using a systems engineering approach, the thesis investigates the optimization of inlet and outlet configurations for sustainable concept developmentof the Soluble Gas Stabilization (SGS) technology. A comprehensive set of designspecifications, based on the results from the SDAG tool and other relevant require-ments, guides the evaluation and optimization of alternative design solutions inthe concept development phase. The sustainability impact of the final alternativescan then be assessed based on the industry’s sustainability performance and thecomprehensive set of design specifications.The findings highlight areas for improvement in the implementation of sustainability in the food processing industry and the introduction of sustainabledesign criteria in the product development process for SGS process equipment.The research emphasizes the increasing importance and prioritization of sustain-ability in the food processing industry, but challenges remain in integrating sus-tainability in the design phase of newly developed products, especially in terms ofcontinuity, efficiency, and cost considerations related to industrial up-scaling.Through the master’s thesis, there is target in addressing questions re-garding how different sustainability principles are prioritized in the industry andhow sustainability can be integrated into the design phase of newly developedproducts. Of particular interest is the examination of sustainability in the Nor-wegian salmon industry, considering the Norwegian government’s introduction ofsalmon taxes and other constraints and challenges related to stakeholder involve-ment and achieving sustainability goals. The findings from the thesis can providevaluable recommendations for stakeholders to identify and improve sustainabilityperformance in current and future processing equipment. Possibly, the findingsare also transferable to other industries.