Environmental and Nutritional Implications of Replacing Animal-Based Products with Plant-Based Alternatives
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3088967Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Beskrivelse
Full text not available
Sammendrag
Dette speciale undersøger de miljømæssige og ernæringsmæssige konsekvenser ved at erstatte animalske produkter med plantebaserede alternativer. CO2e-aftrykket for forskellige animalske produkter sammenlignes med deres veganske erstatninger, idet man tager hensyn til drivhusgasemissioner i forskellige faser af livscyklussen. Derudover vurderes påvirkningen af næringsindholdet og kostrelaterede drivhusgasemissioner, når animalske produkter erstattes med plantebaserede alternativer.
Undersøgelsen viser, at animalske produkter generelt har større CO2e-aftryk end deres veganske modparter, hvor hakket kød og vegansk hakket viser de største forskelle. Dog har mandeldrik større CO2e emissioner sammenlignet med ko-mælk. Fordelingen af CO2e-emissioner varierer på tværs af produktionsstadier, hvor animalske produkter generelt udleder den største del i landbruget, og plantebaserede produkter udleder den største del i bearbejdningsfasen. Erstatning af animalske produkter med plantebaserede alternativer påvirker næringsindholdet, hvor nogle næringsstoffer øges, og andre formindskes. Fordelingen er rimelig jævn, og det er svært at sige, om den ene er bedre end den anden. Den samlede effekt på kostrelaterede CO2e-emissioner viser betydelige reduktioner, især inden for kød- og kødprodukterkategorien. Resultaterne understreger behovet for omfattende forståelse og informerede valg for at opnå et bæredygtigt og ernæringsrigtigt fødevaresystem. Yderligere forskning og uddannelse er afgørende for at vejlede udviklingen af bæredygtige koststrategier. This study examines the environmental and nutritional implications of replacing animal-based prod-ucts with their plant-based alternatives. The carbon footprint of various animal-based products is compared to their vegan substitutes, considering greenhouse gas emissions throughout different life cycle phases. Additionally, the impact on nutrient content and dietary greenhouse gas emissions is assessed when animal-based products are substituted with plant-based alternatives.
The study finds that animal products generally have higher carbon footprints than their vegan counter-parts, with minced meat and vegan ground meat exhibiting the largest disparities. However, almond milk has higher carbon emissions compared to whole cow's milk. The distribution of carbon emis-sions varies across production stages, with animal-based products generally emitting the largest share in agriculture, and plant-based products emitting the largest share in the processing stage. Substituting animal products with plant-based alternatives affects nutrient content, with some nutrients increasing and others decreasing. The distribution is fairly even, and it is difficult to say whether one is better than the other. The overall effect on dietary carbon emissions shows significant reductions, particular-ly in the meat and meat products category. The findings emphasize the need for comprehensive under-standing and informed choices to achieve a sustainable and nutritious food system. Further research and education are essential to guide the development of sustainable dietary strategies.