Show simple item record

dc.contributor.advisorOlsen, Rolf Erik
dc.contributor.advisorKjos Five, Kathrine
dc.contributor.authorBoine Brokvam, Celine
dc.date.accessioned2023-08-14T17:19:39Z
dc.date.available2023-08-14T17:19:39Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.ntnu:inspera:141153294:34407315
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3083934
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractDette forsøket undersøkte effekten av å gi formulert fôr til postsmolt av atlantisk laks (Salmo salar) der 22% og 64% av fiskemelet ble byttet ut med henholdsvis 5% og 15% kyllinghydrolysat. Kyllinghydrolysatet inneholdt høye nivåer av peptider og frie aminosyrer og viste en god essensiell aminosyreprofil sammenlignet med alternative planteingredienser. Ved forsøksstart returnerte 15CHI gruppen til normale fôringsnivåer 3-5 dager før de andre gruppene. Dette er mest sannsynlig knyttet til økt smaklighet. Smaksforskjellene resulterte ikke en forksjell i vekst eller fôrkonvergering, men var like i alle gruppene. Proteinfordøyelighet økte med inkludering av kyllinghydrolysat. Fordøyelighet av aske, mineraler og fosfor var lav for alle gruppene. Negativ fordøyelighet for magnesium og natrium er sannsynligvis relatert til akkumulering av ioner fra sjøvann ved drikking. Tarmhelsen var gjennomgående god, uten morfologiske eller histologiske endringer som indikerte uønskede effekter. Den eneste indikasjonen av en begynnede tarmirriatasjon eller betennelse assosiert med kyllinghydrolysatet var en økt tetthet av granulocytter i baktarmen hos fisk som mottok dietten der 64% fiskemel var erstattet med 15% kyllinghydrolysate. Resultatene tyder uansett på at kyllinghydrolysat kan fungere som en mulig ny fôringrediens i fôr for atlantisk laks, gitt dens passende aminosyresammensetning, høye fordøyelighet og dens smakelighet.
dc.description.abstractThis study examined the effects of giving formulated feed to Atlantic salmon (Salmo salar) postsmolts where 22% and 64% of the fish meal was exchanged with 5% and 15% chicken hydrolysate, respectively. The chicken hydrolysate contained high levels of peptides and free amino acids and had a good essential amino acid profile compared to alternative plant raw materials. At start of the study the 15CHI fed fish returned to normal feeding levels 3-5 days before the other groups. This is most likely related to improved palatability. The differences did not translate into differences in growth or feed conversion however which were similar in all groups. Protein digestibility increased with inclusion of chicken hydrolysate. Ash and mineral digestibility including phosphorous was low for all groups. Negative digestibility for magnesium and sodium probably relates to ions accumulating from drinking seawater. Intestinal health was good throughout, with no morphological or histological changes indicating adverse effects. The only indication of a beginning intestinal irritation or inflammation associated with the chicken hydrolysate was an increased density of granulocytes in the distal intestine for fish receiving diet where 64% fishmeal was replaced with 15% chicken hydrolysate. The results suggest that chicken hydrolysate could serve as a possible novel feed ingredient for Atlantic salmon diets, given its suitable amino acid composition, high digestibility, and its attractant effects.
dc.languageeng
dc.publisherNTNU
dc.titleChicken hydrolysate as an alternative feed ingredient for Atlantic salmon (Salmo salar) - effects on growth, feed intake, digestibility and intestinal health
dc.typeMaster thesis


Files in this item

FilesSizeFormatView

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record