Show simple item record

dc.contributor.advisorJakobsen, Anita Nordeng
dc.contributor.advisorHoel, Sunniva
dc.contributor.authorBorthen, Tobias
dc.date.accessioned2023-07-20T17:20:28Z
dc.date.available2023-07-20T17:20:28Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.ntnu:inspera:140105446:35303224
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3080584
dc.description.abstractBlåskjell (Mytilus edulis) dyrket i Åfjord i Trøndelag i Norge, ble undersøkt fra høsten 2022 til forsommeren 2023. Blåskjellene ble brukt til å utforske ulike sider ved skjelldyrking og tilknyttede effekter på den mikrobielle sammensetningen av blåskjellene. Flere ulike lokaliteter i Åfjord ble brukt for å sammenligne lokale effekter på mikrobielt innhold, i tillegg til sesongvariasjoner. Det ble også gjort undersøkelser av to matsikkerhetstiltakene til muslinger: revanning og varmebehandling. På denne måten ble blåskjell i Åfjord sine mikrobielle kjennetegn undersøkt, og resultatene avslørte at blåskjell fra Åfjord generelt inneholder et lavt antall bakterier. Sesongvariasjoner av Aeromonas spp. ble påvist i indre og midtre del av Åfjord, men ingen andre bakterielle parametere varierte som følge av sesong eller lokasjon. Revanning viste seg å kunne redusere nivåene av Aeromonas spp. og E. coli signifikant (p<0.05) i blåskjell. Siden E. coli brukes som indikatororganisme, antas det også å være en reduksjon av andre fekale forurensninger, som norovirus. Dette understreket muligheten for å bruke rensing som et mattrygghetstiltak. Varmebehandling tilsvarende tilberedning av blåskjell som mat ble testet og viste seg å ikke være tilstrekkelig som et enkeltstående mattrygghetstiltak, med forhold langt unna de industrielle kravene for tilstrekkelig varmebehandling av muslinger i Norge. Likevel bør det utføres videre forskning for å direkte undersøke reduksjonen av viralt innhold ved revanning, som burde gå utenfor bruken av E. coli som indikator. Videre bør bruken av DNA-sekvensering for å karakterisere det større mikrobielle samfunnet i blåskjell undersøkes nærmere for å oppnå ny innsikt i sikringen av kvalitet og mattrygghet i blåskjell.
dc.description.abstractBlue mussels (Mytilus edulis) cultivated in Åfjord in the Trøndelag region of Norway were sampled from the autumn of 2022 to the early summer of 2023. The mussels were used to explore different aspects of mussel cultivation and the associated effects on the microbial composition of the blue mussels. Several localities within Åfjord were used to compare the effects of location on microbial contents, alongside the seasonal variations. Additionally, the food safety measures of depuration and heat treatment of mussels were evaluated. The microbial characteristics of blue mussels from Åfjord were investigated and results revealed that blue mussels from Åfjord contain a low amount of bacteria in general. Seasonal variations of Aeromonas spp. were shown in the inner and middle parts of Åfjord, but no further bacterial parameter varied by season nor location. The process of depuration was shown to be able to significantly (p<0.05) reduce the levels of Aeromonas spp. and E. coli in blue mussels. With E. coli's role as an indicator organism, there was presumably a reduction of other enteric contaminants like norovirus as well. This underlined the ability to use depuration as a food safety measure. Heat treatment similar to cooking conditions was tested and shown to not be an adequate food safety measure by itself, with conditions being far from the industrial requirements of sufficient heat treatment of mussels in Norway. Still, further research should be conducted to directly investigate the reduction of viral content by depuration, going beyond the use of E. coli as an indicator. Additionally, the use of DNA sequencing to characterise blue mussels' microbiota in a broader scope should be explored further to gain new insight into ensuring the quality and safety of blue mussels.
dc.languageeng
dc.publisherNTNU
dc.titleEffect of Season, Fjord Locality and Food Safety Treatment on Microbial Composition of Norwegian Blue Mussels (Mytilus Edulis)
dc.typeMaster thesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record