Show simple item record

dc.contributor.advisorStorli, Espen
dc.contributor.authorHansen, Ida Skotte
dc.date.accessioned2023-07-18T17:19:40Z
dc.date.available2023-07-18T17:19:40Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.ntnu:inspera:144861250:64150709
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3079985
dc.description.abstractDet er begrenset med forskning på historien til baker- og konditorfaget i Norge, men i denne oppgaven har fokuset vært på å undersøke hvordan debatten rundt fagskillet mellom de to yrkene utviklet seg i perioden 1928 til 1939. På starten av 1800-tallet hadde håndverkere en sterk posisjon i samfunnet, men håndverksnæringen var svært regulert. Det var strenge krav til hvem som kunne utøve de ulike yrkene, og det var klare bestemmelser for hvilke produkter som tilhørte de ulike håndverkene. Mellom bakerne og konditorene oppsto det spesielt uenighet rundt retten til å produsere wienerbrød. Dette førte til både anmeldelser og høyesterettsdommer som preget begge fag. Ved å analysere de to fagtidsskriftene, Norsk Bakertidende og Norsk Conditortidende, er det mulig å se hvordan diskusjonen rundt fagskillet utviklet seg i denne perioden.
dc.description.abstractThere is limited research on the history of the baking and pastry profession in Norway, but this paper focuses on examining how the debate over the distinction between the two professions developed between 1928 and 1939. In the early 1800s, craftsmen had a strong position in the Norwegian society, but the handicraft industry was heavily regulated. There where strict requirements for who could practice the various professions, and there were clear provisions for which products belonged to each craft. Disagreements arose between bakers and pastry chefs, especially regarding the right to produce Danish pastries. This led to both complaints and supreme court judgments that affected both professions. By analyzing the two professional journals, Norsk Bakertidende and Norsk Conditortidende, it was possible to see how the discussion around the distinction between the professions developed during this period.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.title"Wienerbrødkrigen": En analyse av fagskilledebatten mellom bakere og konditorer, 1928-1939
dc.typeBachelor thesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record