Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorMikkelsen, Øyvind
dc.contributor.authorSigurdsen, Pål Ivar
dc.date.accessioned2023-03-25T18:19:30Z
dc.date.available2023-03-25T18:19:30Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.ntnu:inspera:129880124:22975813
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3060438
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractDet er i dag en økende etterspørsel etter mat på jordkloden, og en viktig sektor i denne sammenhengen er akvakultur og oppdrett av sjømat. Akvakultur er, og vil være, en essensiell næring for å forsyne verdens befolking med sunn sjømat av høy kvalitet. I 2050 vil verden trenge dobbelt så mye mat som i dag, og laks er hevdet å være langt mer effektiv enn f.eks. gris og fjærfe med hensyn på å omdanne fôr til kjøtt. Norske fjorder er i utgangspunktet velegnet for å drive med fiskeoppdrett, da de generelt har god utskifting av vannmassene gjennom kontakt med kyststrømmen utenfor. Geologi og biologi har store påvirkninger på vannkvaliteten. I tillegg vil kjemiske- og fysiske faktorer også påvirke sammensetningen. Disse faktorene bestemmer da vannkvaliteten og er av stor betydning for fiskehelsen, hvilken tilstand fisken er i under produksjon, og hvor bra sluttproduktet blir. I oppdrettsnæringen bør vannkvaliteten måles og holdes under oppsyn, der noen parametere er mer kritiske og bør derfor følges bedre opp enn andre. Blant annet mengde oppløst oksygen, vanntemperatur, saltinnhold og næringsinnhold. Nyere forskning viser også at andre parametere kan ha stor betydning for fiskens trivsel og helse. Herunder kan f.eks. turbiditet og konsentrasjoner av sporelementer nevnes. Denne oppgaven tok utgangspunkt i overstående og studerte vannkvaliteten ved to ulike geografiske lokaliteter der det drives akvakultur i sjø. Hovedhensikten var å studere vannkjemi og skaffe tilveie datagrunnlag for å kunne forstå faktorer som kan påvirke skinnhelsen til laks. Masteroppgaven ble gjennomført i nært samarbeid med Nova Sea, en av de største nordnorske produsentene av oppdrettslaks. De to oppdrettsanleggene som ble undersøkt er Djupvik og Rensøya, der det har vært kjent forskjell på skinnhelsen til oppdrettslaks. Vannkvalitet ble studert ved hjelp av flere sensorer som logger vannkvalitetsdata over en lengre periode, i tillegg til at det ble tatt vannprøver for elementanalyse av over 40 hoved- og sporelementer. De vannkjemiske studiene vil danne et grunnlag for bedre å kunne tolke og forstå utfordringer knyttet til vintersår på laks. Vannkvaliteten ble vurdert som god i begge oppdrettsanleggene, og det ble ikke gjort funn av konsentrasjoner av elementer som har vist seg å ha en skadelig effekt på fiskehelsen. Vannkvaliteten ellers ble også vurdert som god, med unntak av litt høye turbiditetsmålinger på Rensøya, som på sikt kan kunne påvirke fiskehelsen negativt. For elementene hadde Djupvik signifikant høyere verdier av lantan, cerium, jern, aluminium og mangan. Rensøya hadde signifikant høyere verdier av litium, strontium, kalsium, vanadium, barium, arsen, fosfor, brom og sink.
dc.description.abstractThere is an increasing demand for food on the globe, and an important sector in this context is aquaculture and seafood farming. Aquaculture is, and will be, an essential industry for supplying the world's population with healthy, high-quality seafood. In 2050, the world will need twice as much food as today, and salmon is claimed to be far more efficient than e.g. pork and poultry, regarding converting the feed into meat. Norwegian fjords are well suited for farming fish, since the exchange of water masses is good due to contact with the coastal current outside. Geology and biology have major influences on water quality. In addition, chemical and physical factors will also affect the composition. These factors determine the water quality and are of great importance for fish health, what condition the fish is in during production, and how high quality the final product will have. In the aquaculture industry, water quality should be measured and kept under supervision, where some parameters are more critical and should therefore be supervised more often than others. Among other things, the amount of dissolved oxygen, water temperature, salinity and nutrient content is of interest. Recent research also shows that other parameters can be of great importance for the wellbeing and health of the fish. Here, turbidity and concentrations of trace elements can be mentioned. This thesis took the above as a starting point to study the water quality at two different geographical facilities. The main purpose was to study water chemistry and provide a data base to be able to understand factors that can affect the skin health of salmon. This master's thesis was carried out in close collaboration with Nova Sea, one of the largest producers of farmed salmon in northern Norway. Two geographical areas with known difference in the skin health of farmed salmon was selected. Water quality will be studied using several sensors that log water quality data over a longer period, in addition to water samples being taken for elemental analysis of over 40 main and trace elements. The water chemistry studies will form a basis for being able to better interpret and understand challenges related to winter sores on salmon. The water quality was assessed as good in both facilities, and no element concentrations that have been shown to have a harmful effect on fish health were found. The water quality of the other parameters was also assessed as good, with the exception of slightly high turbidity measurements in Rensøya, which in the long term may affect fish health in a negative way. For the elements, Djupvik had significantly higher values of lanthanum, cerium, iron, aluminum, and manganese. Rensøya had significantly higher values of lithium, strontium, calcium, vanadium, barium, arsenic, phosphorus, bromine, and zinc.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleStudie av vannkjemi i akvakultur som basis for studier om skinnhelse hos laks
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

FilerStørrelseFormatVis

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel