Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorValstad, Rita Almaas
dc.contributor.advisorAune, Tina Bjørnevik
dc.contributor.authorKåring, Astri Refsnes
dc.contributor.authorNorum, Elise
dc.date.accessioned2022-11-29T18:19:40Z
dc.date.available2022-11-29T18:19:40Z
dc.date.issued2022
dc.identifierno.ntnu:inspera:120782718:121761956
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3034868
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractBakgrunnen for denne oppgaven er en global matmangel som medfører behov for å øke produksjonen av trygg, næringsrik og bærekraftig mat. Lakseoppdrett viser seg å være spesielt bærekraftig sammenlignet med andre dyreproteinprodusenter. Likevel må det jobbes med å gjøre næringen mer bærekraftig samtidig som produksjonen økes. Landbasert lakseoppdrett er en ny og bærekraftig løsning som kan bidra til dette. Det finnes lite forskning på denne teknologien i lakseoppdrettsnæringen og det mangler spesifikke retningslinjer for hvordan disse bedriftene skal forholde seg til arbeid med CSR og bærekraft. Oppgavens problemstilling er: Hvordan kan bedrifter innen landbasert lakseoppdrett forbedre arbeidet med CSR? Problemstillingen besvares med utgangspunkt i teori og en empirisk studie. Teorien omhandler CSR, bærekraftig utvikling, motivasjon for CSR og generell teori om lakseoppdrett. Empirien består av intervjuer med ni ansatte som jobber i casebedriften Andfjord Salmon, som er i oppstartsfasen innen landbasert lakseoppdrett. CSR deles inn i tre dimensjoner: den miljømessige, den samfunnsmessige og den økonomiske. Oppgaven tydeliggjør at dersom bedrifter innen landbasert lakseoppdrett skal forbedre sitt arbeid med CSR, så bør de prioritere tiltak innenfor den miljømessige dimensjonen av bærekraft over den samfunnsmessige og den økonomiske dimensjonen. Disse tiltakene er knyttet til klimagassutslipp som å forbedre fôreffektivitet, utnytte biprodukter, øke energieffektivitet og minke transportbehov. I tillegg bør tiltak som reduserer utslipp av næringssalter og forbedring av fiskehelse prioriteres. Videre bør tiltak innenfor den samfunnsmessige dimensjonen av CSR gjennomføres. Tiltakene innen denne dimensjonen er å bygge opp lokalsamfunnet, inkludert lokale bedrifter, samt sørge for ryddige arbeidsforhold innad i bedriften og hos leverandører. Avslutningsvis bør bedrifter gjennomføre tiltak knyttet til den økonomiske dimensjonen av CSR, som omhandler bidrag til verdiskaping i lokalsamfunnet gjennom utbedring av infrastruktur, arbeidsplasser og kompetanseheving.
dc.description.abstractThe background for this thesis is a global lack of food, which raises a need to increase the production of safe, nutritious and sustainable food. Salmon farming is proving to be particularly sustainable compared to other animal protein producers. Nevertheless, efforts must be made to make the industry more sustainable while increasing production. Land-based salmon farming is a new, sustainable solution that can contribute to this. There is little research within this industry, and also there is a lack of specific guidelines for how these companies should work with CSR and sustainability. The research question for this thesis is: How can companies engaged in land-based salmon farming improve their work with CSR? The research question is answered on the basis of theories and an empirical study. The theories contain CSR, sustainable development, motivation for CSR and general theory of salmon farming. The empirical data consists of interviews with nine employees that work at the case-company Andfjord Salmon. This is a company in the startup phase within land-based salmon farming. CSR divides into three dimensions: the environmental, the societal and the economic. The thesis clarifies that if companies in land-based salmon farming are to improve their work with CSR, they should prioritize actions within the environmental dimension of sustainability over the societal and economic dimension. These are actions related to greenhouse gas emissions, such as improving feed efficiency, utilizing by-products, increasing energy efficiency and reducing transport needs. In addition, priority should be given to actions that reduce emissions of nutrients and improve fish health. Furthermore, actions within the societal dimension of CSR should be implemented. The actions that were identified include building up the local community, including local companies, as well as to ensure good working conditions within the company and with suppliers. Finally, companies should implement actions related to the economic dimension of CSR, which contain contributions to value creation in the community through the improvement of infrastructure, jobs and skill development.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleCSR innen landbasert lakseoppdrett
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

FilerStørrelseFormatVis

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel