Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorMarianne Frilund
dc.contributor.authorFarstad, Malin
dc.date.accessioned2019-09-06T14:10:59Z
dc.date.available2019-09-06T14:10:59Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2613531
dc.description.abstractHensikt: Hensikten med studien er å skaffe mer kunnskap om hvordan sykepleier kan forebygge underernæring hos hjemmeboende eldre med demens. Dette for å øke kunnskapen hos sykepleieren med tanke på viktigheten av ernæringskartlegging og bruken av kartleggingsverktøy. Studien har et sykepleieperspektiv. Metode: Oppgaven er en systematisk litteraturstudie hvor det har blitt brukt åtte forskningsartikler. Temaet for oppgaven og problemstillingen er selvvalgt. Det ble det gjennomført en innholdsanalyse av artiklenes resultat, Resultat: Redusert appetitt og spiseadferd er et stort problem hos hjemmeboende eldre med demens, det er en sammenheng mellom ernæringsstatus og kognitiv funksjon. Eldre med demens har utfordringer med å utføre dagligdagse aktiviteter som å handle inn og tilberede måltider. Å være uavhengig var viktig for de eldre som bodde hjemme, selv om det betydde at de måtte endre måtene de utførte måltidsoppgaver på. Gamle vaner og innarbeidede rutiner bidro til at de var i stand til å utføre oppgaver rundt måltider. Konklusjon: For at sykepleier skal kunne forebygge underernæring hos hjemmeboende eldre med demens må man sette søkelys på ernæringsarbeid og bruk av kartleggingsverktøy. Det er ulike utfordringer i forhold til ernæringskartlegging hos hjemmeboende eldre med demens, sykepleierne opplever at de ikke har tid eller ressurser til å utføre kartlegging. Om ernæringskartleggingen er en fast rutine er det lettere for sykepleierne å fange opp om pasientene er i risiko for å utvikle underernæring og sette i gang tiltak tidlig før pasienten utvikler dette.
dc.description.abstractPurpose: The purpose of the study is to gain more knowledge about how nurses can prevent malnutrition in elderly people living at home with dementia. This is to increase the knowledge of the nurse in view of the importance of nutrition mapping and the use of mapping tools. The study has a nursing perspective. Method: The thesis is a systematic literature study where eight research articles have been used. A content analysis of the results of the articles was carried out. Results: Reduced appetite and eating behavior is a major problem in elderly people living with dementia, there is a correlation between nutritional status and cognitive function. Elderly people with dementia have challenges in carrying out everyday activities such as shopping and preparing meals. Being independent was important to the elderly who lived at home, even though it meant changing the ways they performed meal tasks. Old habits and incorporated routines helped them to perform tasks around meals. Conclusion: In order for the nurse to be able to prevent malnutrition in elderly people living with dementia, one must focus on nutrition work and the use of mapping tools. There are various challenges in relation to nutrition mapping at elderly people with dementia living at home, the nurses feel that they do not have the time or resources to carry out mapping. If the nutrition mapping is a regular routine, it is easier for the nurses to detect if the patients are at risk of developing malnutrition and initiate action early on before the patient develops this.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleHvordan kan sykepleier forebygge underernæring hos hjemmeboende eldre med demens
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel