Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorStikbakke, Elin
dc.contributor.authorBergehagen, Anna
dc.contributor.authorBerge, Kristine
dc.contributor.authorBjerke, Kristin Ødegård
dc.date.accessioned2019-09-06T14:04:27Z
dc.date.available2019-09-06T14:04:27Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2613362
dc.description.abstractBakgrunn: Den vanligste årsaken til underernæring er at det oppstår i forbindelse med sykdom. Tilstanden forekommer hyppig hos pasienter i sykehus og er dermed en stor utfordring for helsetjenesten. I følge Helsedirektoratet vil om lag 30 prosent av pasientene i norske sykehus være underernært eller stå i fare for å bli det. Lite fokus på pasienter med dårlig ernæringsstatus kan få store ringvirkninger. Det skapes både menneskelige og medisinske utfordringer for helsetjenesten, men også økonomiske ved økt behov for både reinnleggelser, forlenget liggetid og generelt økt behov for helsehjelp. Hensikt: Hensikten med denne oppgaven er å gå nærmere inn i og se på utfordringer og eventuelle barrierer som påvirker sykepleiere i ernæringsarbeidet. Metode: Valgt metode er litteraturstudie. Det er gjennomført strukturerte søk i databaser for å finne relevante artikler som kan bidra til å belyse studiens tema. Seks artikler er inkludert i denne studien. Resultat: Flere barrierer er i denne studien blitt identifisert i de seks vitenskapelige artiklene. Dette er barrierer som mangel på tid og ressurser, mangelfull kunnskap, usikkerhet i roller og ansvar og manglende struktur i dokumentasjon. Konklusjon: Alle barrierene som er identifisert i resultatet vil tilsammen ha en stor påvirkning for utøvelsen av ernæringsarbeidet i sykehus. Barrierene påvirker hverandre, og tiltak for forbedring kan bidra til at man reduserer antall barrierer. Blant annet vil økt kunnskap være av stor betydning for bedre dokumentasjon og bevissthet rundt ernæringsarbeidet.
dc.description.abstractBackground: The most common cause of malnutrition is that it occurs in connection with illness. This condition is frequently found among patients in hospitals. Disease-related malnutrition is therefore a major challenge for the health service system. According to the Norwegian Directorate of Health, about 30 percent of the patients in Norwegian hospitals are either already malnourished or in danger of becoming malnourished. Lack of focus on patients with poor nutritional status can cause major ripple effects. Disease-related malnutrition creates both human, medical and financial challenges for the health service by increasing the need for re-admissions, extending hospital stays and generally increasing the need for healthcare. Aim: The aim of this study is to identify the challenges and barriers that affects the nurses in their nutritional care of patients. Method: This thesis is based on a detailed literature review. Structured searches have been carried out in databases to find relevant research articles that helped shed light on the problem of disease-related malnutrition in Norway. A total of six research articles are analyzed and discussed in this study. Results: Upon analysis of the six scientific articles, several barriers that might help influence Norwegian nurses in their nutritional care have been identified. These barriers are, the lack of time and resources, insufficient knowledge and attitudes, insecurity around roles and responsibilities and the lack of structure in the documentation. Conclusion: All the barriers identified in the result together will have a major impact on the nutritional care in hospitals. The barriers affect each other, and measures for improvement can help to reduce the number of barriers. Among other things, increased knowledge will be of great importance for better documentation and awareness of the nutritional care in hospitals.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleBarrierer i ernæringsarbeid
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel