Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorStruksnes, Solveig
dc.contributor.authorSaid, Badra
dc.date.accessioned2019-09-06T14:04:07Z
dc.date.available2019-09-06T14:04:07Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2613335
dc.description.abstractBakgrunn: Forskningen viser at personer med minoritetsbakgrunn fra Pakistan og Somalia har høyere forekomst av diabetes type 2 enn resten av befolkningen. Når man har fått sykdommen er et sunt kosthold en viktig del i behandlingen av diabetes type 2. Personer fra Pakistan og Somalia har matvarer som er rike på fett og sukker, mange har også 1-3 store måltider per dag. I tillegg er det andre kulturelle og religiøse forhold som kan påvirke maten. En viktig sykepleieoppgave i møte med disse pasientene er undervisning og veiledning om diabetes og Kosthold. Hensikt: Hensikt til denne oppgaven er å undersøke hvordan kan sykepleiere undervise og veilede pasienter med minoritetsbakgrunn og nyoppdaget diabetes type 2 til å ha et sunnere kosthold. Metode: Dette er en litteraturstudie som bygger på fag-forskningskunnskap. Det ble gjort et systematisk søk i databasene Cinahl og Medline, der det var inkludert sju forskningsartikler med både kvantitative og kvalitative studier. Resultat: Basert på funn fra forskningsartiklene ble det identifisert tre kategorier som har betydning for hvordan sykepleieren kan undervise og veilede disse pasientene. Disse er: Kulturelt tilpasset råd og veiledning, undervisning om kosthold, og å sikre at innholdet av undervisningen og veiledningen er forstått ved å bruke tolk og kulturelt tilpasset materialer. Konklusjon: Undervisningen og veiledningen om kosthold bør være kulturelt tilpasset. Informasjon og råd om kosthold bør også være rettet mot de som lager maten og ikke bare personen med diabetes. Undervisningens innhold, omfang og bruk av pedagogiske hjelpemidler bør tilpasses ut fra hva den enkelte trenger og er i stand til å forstå. Undervisningen bør legge mer vekt på å lære pasienten om de ulike matvaregruppene, redusere inntaket av sukker og fett, samt måltidsrytme og størrelse på måltidene. Pasienten bør også undervises regelmessig, og ikke bare ved diagnosen. Sykepleieren bør sikre at innholdet av undervisningen og veiledningen er forstått ved å bruke tolk, unngå vanskelige medisinske ord og uttrykk og ved å bruke kulturelt tilpasset materialer i undervisningen
dc.description.abstractIntroduction/Background: The research shows that people with minority backgrounds from Pakistan and Somalia have a higher incidence of type 2 diabetes than the rest of the population. A healthy diet is an important part of the treatment of type 2 diabetes. Patients from Pakistan and Somalia have foods that are rich in fat and sugar, and many have 1-3 large meals per day. In addition, there are other cultural and religious factors that can affect food. An important nursing task for these patients is education and advice on diabetes and diet. Aim: The aim is to investigate how nurses can teach and guide patients with minority background and newly discovered type 2 diabetes to have a healthier diet. Method: This is a literature study that is based on subjects and research literature. A systematic search was carried out in databases Cinahl and Medline. It was identified seven research articles with both quantitative and qualitative studies. Result: Based on findings from the research articles, three categories have been identified. These are: Culturally adapted advice and guidance, education on diet, and to ensure that the content of the education and advice is understood. Conclusion: The education and advice on diet should be culturally adapted. Dietary information and advice should be targeted at those responsible for food preparation, and not just the person with diabetes. Teaching content and use of teaching materials should also be adapted individually. The education should put more emphasis to teach the patient about the five food groups, reducing the intake of sugar and fat, as well as the meal rhythm and size of the meals. Patient education should be regular, and not just at diagnosis. The nurse should also ensure that the content of the education and advice is understood by using interpreter, avoiding difficult medical words, and by using culturally adapted materials in education.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleHvordan kan sykepleiere undervise og veilede pasienter med minoritetsbakgrunn og nyoppdaget diabetes type 2 til å ha et sunnere kosthold.?
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

FilerStørrelseFormatVis

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel