Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorThu, Ole Kristian Forstrønen
dc.date.accessioned2017-09-08T07:35:21Z
dc.date.available2017-09-08T07:35:21Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.isbn978-82-326-2561-1
dc.identifier.issn1503-8181
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2453667
dc.description.abstractCytokrom P-450 (CYP) inhibering av kommersielle Rhodiola rosea produkter in vitro og i mennesker. Rosenrot (Rhodiola rosea) er et populært naturprodukt med en global utbredelse. Tidligere studier har vist at naturprodukter kan påvirke funksjonen til CYP enzymer ansvarlig for nedbryting av legemidler. En slik påvirkning kan medføre både for høye nivåer av legemidler i blodet med økte bivirkninger, eller mulig tap av terapeutisk effekt ved for lave nivåer. Studiene som inngår i denne doktorgraden har hatt som målsetting å bidra til økt kunnskap om naturproduktet rosenrots påvirkning av sentrale CYP enzymer. I den første studien ble det gjennomført en kartlegging av seks ulike kommersielle rosenrotprodukter, både av kvalitet (innholdsstoffer) og hvordan de påvirket tre viktige CYP enzymer i laboratoriet (in vitro). Resultatene fra denne studien viste stor variasjon i innholdet av rosenrot, samt at flere av produktene var mulige kandidater for en klinisk relevant påvirkning av enzymaktiviteten i mennesker. I den andre studien gjennomførte vi derfor et klinisk interaksjonsforsøk i 13 friske frivillige, hvor vi målte aktiviteten til fem ulike CYP enzym i en fase med og uten inntak av et kommersielt rosenrotprodukt. Denne studien viste en liten, men statistisk signifikant reduksjon i aktiviteten (inhibering) til enzymet CYP2C9. Den tredje studien undersøkte in vitro CYP2C9 inhibering sammenliknet med de tre andre enzymene fra første artikkel, identifiserte hvilken inhiberingstype som forelå og undersøkte effekten av etanol, som er et relevant løsemiddel ved ekstraksjon av naturprodukter. Resultatene fra denne studien viste inhibering på nivå med de øvrige enzymene og at inhiberingen var av nonkompetitiv type. I tillegg fant vi en sterk inhibering av etanol som understreker viktigheten av like etanolkonsentrasjoner på tvers av forsøk for å unngå feil i resultater. Studiene har samlet sett bidratt med in vitro data for relevante CYP enzymer, evaluert kvaliteten til disse rosenrotproduktene, samt kartlagt en mulig klinisk relevant inhibering i mennesker.nb_NO
dc.language.isoengnb_NO
dc.publisherNTNUnb_NO
dc.relation.ispartofseriesDoctoral theses at NTNU;2017:244
dc.titleCytochrome P-450 (CYP) inhibition by commercial Rhodiola rosea products in vitro and in humansnb_NO
dc.typeDoctoral thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Medical disciplines: 700nb_NO
dc.description.localcodeDigital fulltext not availablenb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel