dc.contributor.author | Kvaal, Stig | |
dc.contributor.author | Østby, Per | |
dc.date.accessioned | 2017-08-29T11:00:22Z | |
dc.date.available | 2017-08-29T11:00:22Z | |
dc.date.created | 2017-08-22T10:04:59Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.citation | Historisk Tidsskrift. 2017, 96 (2), 152-175. | nb_NO |
dc.identifier.issn | 0018-263X | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2452205 | |
dc.description.abstract | Høsten 1920 gikk verdensøkonomien inn i en sterk etterkrigsdepresjon. Det innebar redusert etterspørsel, avtagende fortjeneste, oppbremsing av aktiviteten i næringslivet og økende arbeidsledighet. Overskudd på det norske statsbudsjettet ble på kort tid snudd til et betydelig underskudd og en voksende statsgjeld. For å møte denne situasjonen, iverksatte venstreregjeringen en rekke tiltak. Ett av dem var et forslag om å innføre en omsetningsavgift på sjokolade. Det vakte sterk motstand. Kampen mot skatten ble også en definisjonskamp om hvordan sjokoladen skulle forstås. Skattemotstanderne lyktes et stykke på vei, men kom ikke helt i mål. I 1922 ble skatten vedtatt, men med differensiert prosentsats for spisesjokolade, kokesjokolade og kakao. Den økonomiske krisen og skattedebatten fikk ikke bare økonomiske følger, men gjorde også noe med hvordan sjokoladen ble forstått, produsert og markedsført. | nb_NO |
dc.language.iso | nob | nb_NO |
dc.publisher | Universitetsforlaget | nb_NO |
dc.title | En høyt skattet sjokolade. Om innføringen av sjokoladeskatten i 1922, og hva den førte med seg. | nb_NO |
dc.type | Journal article | nb_NO |
dc.type | Peer reviewed | nb_NO |
dc.description.version | acceptedVersion | nb_NO |
dc.source.pagenumber | 152-175 | nb_NO |
dc.source.volume | 96 | nb_NO |
dc.source.journal | Historisk Tidsskrift | nb_NO |
dc.source.issue | 2 | nb_NO |
dc.identifier.doi | 10.18261/issn.1504-2944-2017-01-04 | |
dc.identifier.cristin | 1487795 | |
dc.relation.project | Norges forskningsråd: 435927 | nb_NO |
dc.description.localcode | © Universitetsforlaget 2017. This is the authors' accepted and refereed manuscript to the article. | nb_NO |
cristin.unitcode | 194,62,40,0 | |
cristin.unitname | Institutt for tverrfaglige kulturstudier | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | postprint | |
cristin.qualitycode | 1 | |