Heat Pumping Systems for Chilling of Fish - Use of Impingement Freezer for Super Chilling
Abstract
Superkjøling er en teknologi som åpenbart har klare fordeler. Det å kunne forlenge holdbarheten samtidig som en bevarer kvaliteten og i tillegg øke effektiviteten på produksjonen, vil gi en gevinst for både forbruker og industri. I denne oppgaven har det blitt sett på superkjøling i en impingement fryser. Impingement fryserne er spesielt anvendelige med tanke på superkjøling da de sørger for en rask og energieffektiv skallfrysing av produktene. Det ble utviklet en beregningsmetode for frysetider som baserer seg på Plank´s ligning. For oppnå nøyaktige beregninger ble det også utført forsøk for å stadfeste varmeovergangstallet til impingement fryseren. Superkjøling av tre ulike torskeprodukter ble deretter utført for å teste beregningsmetoden. Resultatene fra forsøkene for alle tre produktene viser at kalkuleringene var presise for den korteste frysetiden for alle de tre produktene når logaritmisk tilnærming til entalpiforløpet i issjiktet ble benyttet. For lengre frysetider var kalkuleringene innenfor ett avvik på 10% opp til en ismengde på 32% for både torskeblokker og biter av torskeloins. I denne oppgaven ble det også sett på to ulike frysere med tanke på superkjøling, en CBC fryser fra Skaginn hf og en impingement fryser (Advantec 1800) fra JBT. Begge fryserene er gode alternativ til bruk for superkjøling av fisk hvor CBC fryseren fra Skaginn som er en del av en større produksjonslinje (Skaginn-linjen) er spesielt godt egnet for produkter som krever skånsom behandling. Impingement fryseren fra JBT har stor kapasitet og har i denne sammenheng en lav invisteringskostnad.